Upis zemljišta na Adi Bojani: Očekuju da odluči Ministarstvo

Nova rasprava o upisu prava svojine zakazana je nakon podnošenja žalbe na prvostepeno rješenje ulcinjskog katastra
99 pregleda 1 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2016. 19:56h

Konačnu odluku o zahtjevu HTP Ulcinjska rivijera za upis prava svojine nad zemljištem Ade Bojane vjerovatno će donijeti Ministarstvo finansija, kazali su “Vijestima” ovlašćeni predstavnici Ulcinjske rivijere i Udruženja akcionara preduzeća nakon rasprave u ulcinjskoj Upravi za nekretnine.

Nova rasprava o upisu prava svojine zakazana je nakon što je advokat Ulcinjske rivijere Branislav Lutovac podnio prije par mjeseci žalbu na prvostepeno rješenje ulcinjskog katastra kojim je odbijen zahtjev za upis prava svojine.

Lutovac je “Vijestima” rekao da se nada pozitivnom ishodu za Ulcinjsku rivijeru koja je imovinom gazdovala skoro 40 godina. Nakon transformacije iz društvenog preduzeća u akcionarsko društvo, objekti su upisani u vlasništvo preduzeća, ali ne i zemljište Ade Bojane.

On očekuje da će Ministarstvo finansija postupiti u skladu sa odlukom Vlade iz 2014. godine i odlučiti da se Ulcinjskoj rivijeri upiše pravo svojine nad zemljištem Ade.

U prvostepenom rješenju lokalnog ulcinjskog katastra se navodi da je Ulcinjska rivijera stekla “samo pravo korišćenja predmetnih zemljišta” i to nakon stupanja na snagu Zakona o svojinsko-pravnim odnosima.

“Upravo ta činjenica da lice ima upisano pravo korišćenja na zemljištu je i osnovni uslov za brisanje prava korišćenja i upis prava svojine, te je nejasno zašto je prvostepeni organ to naveo kao nedostatak na strani podnosioca zahtjeva. Bez uticaja na predmetni zahtjev je to što je pravo korišćenja upisano nakon stupanja na snagu Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, jer smisao zakonskih odredbi članova 419 i 420 tog zakona je jasan, da se nosiocu prava korišćenja na zemljištu, na kom država ima pravo svojine, dozvoli upis prava svojine”, ističe se između ostalog u žalbi HTP.

Mali akcionari nezadovoljni su ljetošnjim odbijanjem ulcinjskog katastra da uknjiži pravo svojine većinski državnoj firmi nad zemljištem Ade. To su protumačili kao nedostatak hrabrosti lokalnih službenika da rade svoj posao i namjeru da prebace odgovornost na Ministarstvo finansija.

Bonus video: