EPCG na navode Marića: Novcem ne pomažemo od raspisivanja izbora

“Dodjela stambenih kredita zaposlenima je kontinuirana praksa EPCG koju sprovodimo transparentno”
4 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.09.2016. 15:43h

Od 11. jula, kada su raspisani parlamentarni izbori, EPCG nije dodjeljivala bilo kakvu novčanu pomoći zaposlenima, niti je isplaćivala stambene kredite upravo cijeneći odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

To se navodi u reagovanju EPCG na tvrdnje ministra rada i socijalnog staranja po leks specijalisu Borisa Marića, koji je kazao da je ta kompanija podijelila oko tri miliona eura.

Marić je na presu naveo da je EPCG, po osnovu stambenih kredita, izdvojila 430.047 eura, uz dvije odluke o kreditima u iznosu od 9.450 i 2.202.451 euro za 50 zaposlenih, za jednokratne pomoći pravnim i fizičkim licima 3.940 eura, po osnovu sponzorstava dodatnih 14.969, dok je pomoć zaposlenima iznosila 134.758 za pola godine.

“EPCG je decenijama, na osnovu Pravilnika o rješenju stambenih potreba, koji jasno definiše kriterijume, dodjeljivala stambene kredite zaposlenima. Iz interpretacije gospodina Marića, ispada kao da smo to samo radili u prvoj polovini 2016. godine, a ne decenijama unazad. Dodjela stambenih kredita zaposlenima je kontinuirana praksa EPCG koju sprovodimo transparentno i u skladu sa kolektivnim ugovorom i procedurama kompanije, bez obzira na to da li je godina izborna ili nije. Obaveze po osnovu dodjele stambenih kredita zaposlenima ne predstavljaju pomoć već obavezu EPCG koja je jedna od rijetkih koja poštuje međusobne obaveze Sindikata i kompanije”, piše u reagovanju EPCG.

Iz te kompanije su Marića pitali zašto nije rekao za koju vrstu pomoći je zaposlenima EPCG izdvojila 134.000 eura, jer mu je dostavljena tabela sa tačnim opisom svakog pojedinog davanja.

“Radi se o pomoći za liječenje zaposlenih ili njihovih članova uže porodice, kao i isplate u smrtnim slučajevima zaposlenih i članova uže porodice, a sve po osnovu tačno utvrđenog pravilnika koji je jednak za sve zaposlene. To rade skoro sve kompanije u Crnoj Gori, pa i EPCG”.

Navodi se i da je Mariću dostavljena sva dokumentacija iz koje se vidi da je sve u skladu sa relevantnim aktima.

“Na kraju zbog javnosti da još jednom pojasnimo da od tri miliona eura, koje je naveo ministar, 2.700.000 eura odnosi se na stambene kredite i pomoć zaposlenima, a sve u skladu sa punovažnim i pravosnažnim aktima kompanije, dok se oko 300.000 eura odnosi na sponzorstva i donacije, a za pomoć fizičkim i pravnim licima uplaćeno je svega 3.940 eura”.

Bonus video: