Jednoglasno: Skupštila usvojila zakon o "švajcarcima"

Klijentima se neće naplaćivati zatezna kamatna stopa
32 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 05.09.2016. 17:16h

Skupština je danas jednoglasno usvojila izmjenama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure kojima je omogućeno da se konverzija primijeni na kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adiko banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Tim klijentima krediti će se obračunati po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou i neće im se naplaćivati zatezna kamata. Heta neće imati pravo da obračunava kamatu od 8,2 odsto.

Za predlog zakona, koji je u ime klijenata podnio poslanik DF -a Nebojša Medojević, glasalo je 78 poslanika.

Zakon je jednoglasno usvojen pošto su prethodno Medojević i klub poslanika DPS -a postigli dogovor o amadmanima koje je najbrojniji poslanički klub podnio.

DPS je amadmanima najprije predložio da se naplati zatezna kamata, ublaže kaznene odredbe i da se Heti omogući da obračunava kamatnu stopu. Pošto se Medojević tome protivio oni su ponovo predali nove amandane gdje su odustali od obračuna zatezne kamate, ali ne i od toga da se Heti zabrani da obavlja dio bankarksih poslova.

“Odustali ste od naplate zatezne kamate, mi smo pristali na blažu kaznenu poltiku u odnosu na onu koju smo predložili. Tražimo da izbrišete iz amandmana mogućnost da se Heti dozvoli da obračunava bankarsku kamatnu na svoja potraživanja. Ako ne pristajete povući ću predlog iz procedure” kazao je Medojević danas na Odboru za ekonomiju koji je razmatrao amadmane.

Zoran Jelić (DPS) rekao je da ne odustaju, dok je Aleksandar Damjanović (SNP) pozvao predlagača zakona i DPS da pokušaju da usaglase stavove.

“Molba je da do trenutka izjašnjavanja o amadmanima na plenumu bude prostora za kompromis, da to blagovremeno završimo kako se ne bi desile stvari koje su bile na prošloj sjednici” kazao je Damjanović.

Prije izjašnjenja na plenumu Milutin Simović (DPS) rekao je da odustaju od predloga da se Heti omogući da obavlja bankarske posolve čime su stvoreni uslovi da se predlog jednoglasno usvoji.

Bonus video: