Vaučeri gotovo bezvrijedni i teško se prodaju

U vrijeme ekonomskog buma vrijedjeli i preko tri hiljade eura, a sada nešto vrijede samo akcije Trenda gdje je vaučer oko 500 eura
2254 pregleda 14 komentar(a)
vaučerska privatizacija, Foto: Arhiva Vijesti
vaučerska privatizacija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.08.2016. 06:35h

Akcijski kapital oko 88 hiljada građana Crne Gore u investicionim fondovima konstatno gubi na vrijednosti, značajan broj ljudi ni ne zna kako da ih unovči, a na berzi se tokom radne sedmice jedino mogu prodati dionice zatvorenog i otvorenog investicionog fonda Trend i zatvorenog investicionog fonda Moneta, za kojima postoji tražnja kupaca.

Knjigovodstvena vrijednost zatvorenih fondova Atlas Mont, Eurofond, HLT, Trend, Moneta i bivšeg fonda MIG, koji je transformisan u akcionarsko društvo, nominalno iznosi ukupno oko 530 miliona eura, dok je tržišna kapitalizacija na berzi svega 24,5 miliona.

Na početku Masovne vaučerske privatizacije koja je obavljena prije 15 godina, svi punoljetnji građani dobili su besplatno po 5.000 vaučer poena koje su većinom ulagali upravo u tadašnje privatizacione ili fondove zajedničkog ulaganja. U vrijeme ekonomskog buma cijene vaučera iznosile su i preko i tri hiljade eura, dok se sada u najboljem slučaju može uzeti nekoliko stotina eura.

Pojedinačno je na berzi danas najvredniji zatvoreni investicioni fond Trend koji prema tržišnim cijenama košta oko 9,6 miliona eura. Svaki akcionar među 9.200 vlasnika Trenda na berzi može unovčiti 5.000 akcija otvorenog i zatvorenog fonda Trend (dakle, jedan vaučer) za oko 500 eura. Prije osam godina vaučer uložen u ovaj fond mogao se prodati za oko 750 eura.

Milica Petričević, PR menadžer društva (DZU) Butterfly Finance, koje upravlja fondom Trend kazala je “Vijestima” da vaučer Trenda uložen u otvoreni i zatvoreni fond vrijedi oko 500, ili po oko 250 eura oba dijela nekad jedinstvenog fonda.

“U 2015. godini, ukupan broj transakcija OIF-a i ZIF-a na berzi je bio 13 odsto. Transformacija će biti završena 18. septembra, tj. tada ističe period od dvije godine sa kojim se po Zakonu o investicionim fondovima završava proces transformacije”, objasnila je Petričević.

Paket od 5.000 akcija ZIF Moneta može se prodati na berzi po cijeni između 85 i 100 eura, i to je uz Trend jedina likvidna akcija preostalih fondova. Ovaj fond će uskoro biti likvidiran, a preostalim dioničarima ZIF-a biće podijeljene akcije ulcinjske firme Otrantkomerc.

Akcijama OIF Moneta, se zadnji put trgovalo 30. 8. 2013. po prosječnoj cijeni od 0,0586 eura po akciji. Trenutno na Montenegroberzi nema ni ponude ni tražnje.

Prije osam godina vaučer Monete mogao se prodati po cijeni od oko 600 eura. U ovom fondu je ostalo oko 8.700 akcionara iako su gazde ZIF Moneta jedino do kraja poštovale sva prava manjinskih vlasnika i periodično im, u skladu sa Zakonom, isplaćivali vlasničke ulage prema neto vrijednosti imovine fonda.

Otvoreni i zatvoreni investicioni fondovi Atlasmont, Eurofond, HLT , Moneta i Trend fond su nastali transformacijom bivših privatizacionih ili fondova zajedničkog ulaganja, a u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima. Osim fonda Trend ostali su već obavili transformaciju.

“Akcijama ZIF-a, koji je pravni sljedbenik bivšeg jedinstvenog fonda može se svakodnevno trgovati na slobodnom tržištu Montenegroberze u segmentu 'Akcije investicionih fondova' posredstvom neke brokerske kuće. Ukoliko neko želi da proda investicione jedinice OIF-a, potrebno je da dođe u prostorije društva za upravljanje i da popuni Zahtjev za prodaju investicionih jedinica”, objasnili su “Vijestima” iz Montenegroberze.

Vlasnici vaučera koji su ulaganjem, u bivše fondove zajedničkog ulaganja, postali vlasnici 5000 akcija u nekom od fondova, danas su vlasnici 5000 akcija ZIF-a i 5000 jedinica istog OIF-a.

Nije se uopšte trgovalo akcijama OIF Eurofond, niti OIF HLT, niti za tim akcijama ima ponude i tražnje. Nije puno bolja situacija ni kada su u pitanju drugi otvoreni fondovi.

ZIF Eurofond ima oko 16.000 akcionara, nominalno vrijedi oko 183 miliona, dok je tržišna kapitalizacija njegovih akcija oko četiri miliona. Vaučer uložen u ovaj fond prema posljednjim tržišnim cijenama vrijedi oko 85 eura, a prije osam godina mogao se prodati na berzi za oko 920 eura. DZU Euroinvest koje upravlja fondom nije u skladu sa Zakonom isplatilo nezadovoljne akcionare, već samo manji dio njihovog potraživanja, zbog čega se vode sudski sporovi.

Najvećem broju punoljetnih građana akcijski kapital je obezvrijeđen u bivšem fondu HLT, koji i danas ima više od 37 hiljada akcionara. Kapitalizacija akcija prezaduženog ZIF HLT na berzi, prema posljednjim cijenama vrijedi svega oko 488 hiljada eura, iako nominalno vrijedi oko 76 miliona eura.

Paket od 5.000 akcija, prema posljednjim cijenama, na berzi koštao je svega šest eura. Prije četiri godine vaučer HLT-a se mogao unovčiti za oko 36 eura, a prije osam godina za oko 500 eura.

Akcije Atlas Monta nijesu likvidne, niko ih ne kupuje

Akcije ZIF Atlas Mont su nelikvidne, a paket od 5.000 akcija prema posljednjim cijenama koštao je 172,5 eura.

Ne čudi što nema interesovanja za kupovinu ovih akcija, imajući u vidu da DZU nije ispunilo svoju zakonsku obavezu i krajem prošle godine isplatio oko 3,4 miliona eura nesaglasnim akcionarima koji su u skladu sa Zakonom tražili isplatu vlasničkog uloga. Zbog toga se u Privrednom sudu vodi veći broj sudskih sporova.

Akcijama Otvorenog investicionog fonda (OIF) Atlas Mont se posljednji put trgovalo na Montenegroberzi 10.02.2014. godine po prosječnoj cijeni 0,0960 eura po akciji. Na berzi nema ni ponude ni tražnje za akcijama ovog fonda i one su nelikvidne.

Prije osam godina vaučer uložen u bivši Atlas Mont mogao se prodati po cijeni od oko 700 eura. U oba dijela nekad jedinstvenog fonda ostalo je oko 10,7 hiljada akcionara.

Vaučer MIG-a košta 150 eura, firma na berzi vrijedi tri miliona

Vaučer uložen u društvo MIG (bivši fond) može se danas prodati na berzi po cijeni od 150 eura.

Isti paket akcija prije četiri godine mogao se unovčiti za nešto manje 200 eura, a prije osam godina za iznos od 625 eura.

“Na papiru” nominalna vrijednost kompanije MIG, koja ima oko 5,5 hiljada akcionara, iznosi oko 83 miliona, dok to društvo prema berzanskim cijenama vrijedi svega tri miliona eura.

Bonus video: