Možda i prodaju ACFX Kinezima

Za kupovinu brenda ACFX zainteresovano je više kineskih brokera. Iz ACFX pres centra su kazali da su pregovori u toku
3 komentar(a)
ACFX, Limasol, Foto: Leaprarte.com
ACFX, Limasol, Foto: Leaprarte.com
Ažurirano: 18.08.2016. 18:51h

Atlas grupa očekuje rješavanje problema sa njihovom brokerskom kućom na kineskom tržištu i nastavak operacija, kao i potencijalnu prodaju ACFX brenda kineskim brokerima.

Kako su kazali “Vijestima”, za brend ima više zainteresovanih kupaca.

“Više njih je zainteresovano tako da su pregovori u toku”, rekli su iz ACFX pres centra odgovarajući na pitanja da li je ACFX napustio kinesko tržište i kada očekuju rješenje situacije na Kipru.

Kiparska komisija za hartije od vrijednosti (CySec) u aprilu je suspendovala dozvolu za rad kompaniji Atlas Capital Financial Services, članici Atlas grupe Duška Kneževića. Atlas Capital Financial Services godinama trguje na svjetskom finansijskom tržištu Forex i u nekoliko zemalja je lansirao brend ACFX.

CySEC im je dozvolu suspendovao zbog sumnje u povrede brojnih zakonskih odredbi, uključujući i odredbu koja propisuje obavezu kontinuiranog i redovnog pružanja investicionih usluga. Kompanija, prema odluci kiparskog regulatora, mora vratiti klijentima sva sredstva i ostvarenu dobit.

ACFX je, kako su kazali iz kompanije, bio prisutan na kineskom tržištu isključivo preko lokalnih kineskih brokera, koji su svoje klijente usmjeravali na regulisano tržište na Kipru.

“Tako su koristili našu platformu i ostale finansijske instrumente za trgovinu”, objasnili su iz ACFX-a. Objašnjavaju da licenca na Kipru nije oduzeta nego je samo trenutno zamrznuta zbog novonastale situacije.

Na pitanje da li je tačno da više od 100 klijenata ACFX brokera iz Kine traži isplatu, kako je objavio portal Finance Feeds, iz ACFX-a su odgovorili da je više stotina klijenata i brokera radilo pod brendom ACFX.com u posljednjih nekoliko godina.

Njihove kancelarije kao i njihove finansijske aktivnosti su bile prisutne u svim većim gradovima - Šangaju, Pekingu, Šenženu, kao i u mnogim manjim mjestima.

Kompanija je u posljednjih nekoliko godina bila pod stalnim oprezom jer je, kako tvrde njeni predstavnici, imala učestale hakerske napade, kojima je više puta pokušavano da se onesposobi njihova platforma i platni provajderi, koje je kompanija koristila za servisiranje svojih klijenata.

“To se počelo dešavati nakon našeg širenja na azijsko tržište, prevashodno na kinesko. Kompanija je u dogovoru sa regulatorom (Cysec) organizovala specijalni tim za pravne, transakcione i ostale finansijske aktivnosti. Osnovali smo i forenzički tim da bismo utvrdili koji su klijenti i brokeri učestvovali u zloupotrebi brokerske platforme. Oni su to činili kako bi imali koristi od 'swap' rata na naftnim finansijskim instrumentima, kao i na ostalim instrumentima koje je naša kuća omogućila azijskim klijentima, a koji su protiv svih pravnih i regulatornih propisa Cyseca i Mifid regulative”, naveli su iz ACFX-a.

Dodaju da će nakon završene detaljne istrage koja je u toku, zauzeti stav prema svakom kineskom klijentu i shodno izvještaju koji dobiju, kompanija će ispoštovati zahtjeve onih klijenata koji nijesu učestvovali u arbitraži i povredi regulatornih prava.

“Tek tada ćemo biti u situaciji da znamo prave iznose i potraživanja klijenata”, rekli su iz ACFX-a.

“Direktori ACFX-a prešli u LCG, ostavili klijente na cjedilu”

Portal Finance Feeds objavio je da je menadžment ACFX-a napustio kompaniju, ostavljajući nekoliko klijenata iz različitih krajeva svijeta na cjedilu. Mnogi direktori ACFX-a su, kako navodi, prešli u LCG. “ACFX i dalje duguje novac značajnom broju klijenata, a velika grupa kineskih trgovaca navodi da su njihovi zahtjevi za povlačenjem ostali bez odgovora i nijesu dobili novac”, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, kineski izvori tvrde da oko 100 trgovaca čeka povlačenje novca, sa zahtjevima od sredine marta ove godine.

Bonus video: