Rade 12 sati dnevno, bez naknade za prekovremene

Radnicima u radno vrijeme nije uračunat odlazak na gradilišta udaljena i preko 100 kilometara. Nejasan odgovor inspekcije
86 pregleda 41 komentar(a)
Crnagoraput, Foto: Luka Zeković
Crnagoraput, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.08.2016. 06:07h

Uprava Crnagoraputa donijela je 17. juna odluku o raspodjeli radnog vremena od šest ujutro do 18 časova, i od sedam časova do 19 časova. Time su radnici natjerani da rade i 12 časova dnevno, a da im nije plaćen prekovremeni rad, tvrde iz Sindikata kompanije.

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović kazao je da je već 16 radnika Crnagoraputa “odbilo da radi bez ikakve nadoknade prekovremenog rada u ovim uslovima, ali su protiv njih, zbog nepoštovanja radnog vremena, podnijete prijave i pokrenut disciplinski postupak”.

On je naveo da su radnici Crnagoraputa porobljeni, da im radno vrijeme počinje od dolaska na posao i ne računa im se vrijeme prevoza na dionicama dužim od 100 kilometara.

U najgoroj poziciji su, kako je objasnio Savović, građevinski radnici i asfalteri na dionici osam kilometara puta koji se radi na Kovrenu.

“To znači da radno vrijeme nije 12 časova nego i više. I to svih sedam dana u sedmici. Šefovi radniku mogu da odobre slobodan dan, a ako to ne urade odobre mu ga naredne sedmice. Znači, sedmično ne radimo 40 časova, nego 72 časa i poslodavac je to ozvaničio”, istakao je Savović.

On je napomenuo da su uspjeli da ponište prvu takvu odluku poslodavca o preraspodjeli radnog vremena, donijetu tokom aprila, ali da je poslovodstvo Crnagoraputa novu odluku donijelo 17. juna ove godine.

„Menadžment se poziva na Inspekciju rada, mi pozivamo Inspekciju da ona ozvaniči to radno vrijeme i neka oni rade po 12 časova. Ne može se tako računati preraspodjela radnog vremena prema važećem Zakonu o radu. Zato im i smetam“, dodao je Savović, uz napomenu da Sindikat Crnagoraputa i radnici samo traže da se zaposlenima plati onoliko koliko zaista dnevno i mjesečno zarade novca.

U obraćanju Inspekciji rada Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sindikat Crnagoraputa napominje da im poslodavac “nezakonito improvizuje preraspodjelu radnog vremena bez konkretnog određenja dužine trajanja radnog vremena”.

“Posebno naglašavamo da obrazloženja osporavanih odluka ne korespondiraju sa zakonskim normama koje se odnose na razloge za preraspodjelu radnog vremena”, naglašava se u obraćanju Inspekciji rada.

Radnici Crnagoraputa tvrde da im poslodavac, u stvari, prekovremeni rad želi podvesti “pod raspodjelu radnog vremena i na taj način ostvariti finansijske benefite”.

“Od Inspekcije smo dobili neki totalno 'suvi' odgovor, a nijesmo upoznati sa stvarnom odlukom ovog organa koji je ostavio 10 dana Crnagoraputu da otkloni konstatovane nepravilnosti. Samo su izbrisali klizno radno vrijeme i sve ostalo ostavili u odluci. Ne možemo da vjerujemo da im je Inspekcija dozvolila da nam i dalje nameću dnevni rad od po 12 časova”, zaključio je Savović.

Odgovor iz Inspekcije, kojim su nezadovoljni radnici Crnagoraputa, potpisala je inspektorka rada Sonja Pejović.

Prije prodaje kompanije austrijskom Štrabagu 2006. godine, nekada najveće crnogorsko preduzeće za izgradnju i održavanje puteva - Crnagoraput, imalo je oko 1.000 radnika, a sada je ostalo svega oko 193 stalno zaposlena radnika, koji muku muče i sude se sa poslodavcem.

Leković nije želio da komentariše

Izvršni direktor Crnagoraputa Željko Leković koji je potpisao sporne odluke o rasporedu radnog vremena nije želio juče da komentariše nezadovoljstvo Sindikata i radnika te kompanije zbog preraspodjele radnog vremena.

„Na odmoru sam“, rekao je direktor Crnagoraputa Leković odgovarajući na pitanje „Vijesti“.

Bonus video: