Nije prošao predlog izmjene "zakona o Švajcarcima": Falio jedan glas

Usvojene su izmjene zakona o PDV -u i amandman DPS -a kojima je omogućeno da hoteli sa pet zvjezdica na primorju i četiri i pet na sjeveru, usluge pripremanja i usluživanja hrane ,piće i napitaka plaćaju po snižoj stopi PDV od 7 odsto
82 pregleda 53 komentar(a)
Protest radnika koji imaj kredit u švajcarcima, Foto: Zoran Đurić
Protest radnika koji imaj kredit u švajcarcima, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.07.2016. 00:36h

Poslanici nijesu podržali predlog zakona o izmjenama zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Izmjenama, koje je inicirao poslanik DF-a Nebojša Meojević precizirano je bilo da se zakon odnosi na sve kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Predlog zakona je podržalo 40 poslanika opozicije i manjinskih stranaka, dok su 22 poslanika iz DPS -a bili uzdržani. U sali nije bilo poslanika SDP- a, Mioraga Lekića i Radovana Ašanovića iz Demosa. Ti glasovi bi pomogli da se predlog usvoji.

Poslanici DF -a su demonstativno napustili salu pošto predlog nije prošao i nijesu učestvovali u daljejem glasanju.

Vrhovni sud ranije je ocijenio je da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure treba da se primjenjuje i na kredite koje je Hypo Alpe Adria banka (Adico banka), prenijela na faktoring kompaniju Heta.

Podržan zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata

Skupština je večeras podržala zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata kojim su stvoreni uslovi da se legalizuje divlja gradnja u zonama morskog dobra, nacionalnog parka, zaštite kuturnog dobra, zaštićenih prirodnih dobara, zaštićenim zonama vodoizvorišta, park-šuma, zaštićenih šuma i zelenih površina.

Ukupno je glasao 41 poslanik (DPS, manjine i Pozitivna) dok opozicija nije glasala.

Hotelijerima sa pet zvjezdica na primorju i sa četiri i pet na sjeveru PDV od 7 odsto

Poslanici su usvojili zakon o komunalnim djelatnostima, dok predlog odluke o formiranju posebnog odbora koji bi kontrolisao izgradnju autoputa što je tražila opozicija nije prošao.

Usvojene su izmjene zakona o PDV -u i amandman DPS -a kojima je omogućeno da hoteli sa pet zvjezdica na primorju i četiri i pet na sjeveru, usluge pripremanja i usluživanja hrane ,piće i napitaka plaćaju po snižoj stopi PDV od 7 odsto.

Nakon poslanika DF-a u sali su se kratko zadržali poslanici SNP -a koji su napustili glasanje pošto je u jednom trenutku falio kvorum za rad koji je naknadno obezbijeđen.

Poslanici SNP su tražili da se u skladu sa Poslovnikom parlamenta prekine glasanja zbog nedostatka kvoruma.

Po izlasku SNP-a iz sale sat i deset minuta nakon ponoći DPS, manjinske strane i Pozitivna su ostali sami da glasaju ( 42 poslanika), da bi se samo kratko pojavio Dritan Abazović (URA) koji je glasao za svoj predlog izmjena zakona o specijalnom tužilaštvu koji je prošao.

Bez prisustva opozicije usvojeno je oko 7 tačaka.

Zasjedanje je završeno oko dva sata iza ponoći.

Bonus video: