Zakon o konverziji kredita u "švajcarcima" važi i za kredite kod Hete

“Zakon se primjenjuje i kada je banka to potraživanje ustupila na sve prijemnike potraživanja bez obzira da li je prijemnik komercijalna banka, finansijska organizacija ili treće lice”
1 komentar(a)
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2016. 16:50h

Vrhovni sud ocijenio je da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure treba da se primjenjuje i na kredite koje je Hypo Alpe Adria banka (Adico banka), prenijela na faktoring kompaniju Heta.

“Zakon se primjenjuje i kada je banka to potraživanje ustupila na sve prijemnike potraživanja bez obzira da li je prijemnik komercijalna banka, finansijska organizacija ili treće lice”, navodi se u pravnom stavu Vrhovnog suda u koji “Vijesti” imaju uvid.

Izjašnjenje od Vrhovnog suda tražio je podgorički Osnovni sud pred kojim se vodi postupak po tužbi građana protiv Adico banke koji je u ime klijenata pokrenuo Centar za zaštitu potrošača (CEZAP).

Osnovni sud je izašnjenje od Vrhovnog tražio nakon što je Heta tužila građane zbog tih kredita. Heta je u tužbi navela da se na nju ne odnosi Zakon o konverziji.

U pravnom stavu Vrhovni sud podsjeća na član 1 Zakona o konverziji kojim je precizirano da se on odnosi na sve kredite koji su odobravani u francima.

“Imajući u vidu sadržinu navedenog propisa jasno je da odredba člana 1 izričito određuje i uređuje obaveze komercijalnih banaka i korisnika kredita. Banka je potraživanje ustupila drugom pravnom licu pa se sporni odnos raspravlja primjenom Zakona o obligacionim odnosima o ustupanju potraživanja ugovorom”, objašnjenje je iz Vrhovnog suda.

Kako se dodaje, prema odredbama člana 449 stav 1 Zakona o obligacionim odnosima onaj ko je primio potraživanje (Heta) prema dužniku (korisnik kredita) ima ista prava koja je ustupilac (Adico banka) imao prema dužniku do ustupanja. Uz to, dužnik može istaći prijemniku i one prigovore koje je mogao istaći ustupaocu do časa kada je saznao za ustupanje.

“Prema ugovoru o ustupanju potraživanja prenosom potraživanja na drugo lice ovo lice prema dužniku ima ista prava koja je ustupalac imao do ustupanja. Položaj dužnika iz ustupljenog potraživanja ni u čemu se ne mijenja. Zato u konkretnom slučaju polazeći od člana 449 Zakona o obligacionim odnosima na prijemnika potraživanja (Heta) primjenjivao bi se Zakon o konverziji kredita u švajcarski francima”, konstatuje Vrhovni sud koji je pravni stav usvojio 10. juna ove godine.

Zakon o konverziji usvojen je u julu 2015, ali nije primjenjivan na kredite ustupljene Heti kod koje je 95 nekonvertovanih kredita od oko 100 miliona eura.

U Skupštini završena rasprava o izmjenama Zakona

Poslanici su juče završili raspravu o izmjenama Zakona koje je predložio poslanik DF-a Nebojša Medojević, a kojima se precizira da se zakon odnosi i na kredite ustupljene Heti i one koji su zatvoreni prije vremena.

Medojević je ponovio da je cilj zakona da se pomogne građanima koji su “obmanuti pričom o jeftinim kreditima“.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da su zakonom obuhvaćene 762 kreditne partije od kojih pola nije konvertovano te da se izmjenama zakona stvaraju uslovi za konverziju svih kreditnih partija.

Guverner CBCG Milojica Dakić očekuje da se u narednom periodu poveća broj konvertovanih kredita, te da će i dalje pratiti primjenu zakona.

Bonus video: