Unija slobodnih sindikata uputila protest Đukanoviću

Predstavnici USS kazali su da od donošenja Zakona o radu 2008. godine radnici u Crnoj Gori imaju nestabilan radni status, jer su, pretežno, angažovani po ugovorima o radu na određeno vrijeme ili preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih
60 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.05.2016. 14:54h

Kolegijum Unije slobodnih sindikata (USSC) uputio je javni protest premijeru, Milu Đukanoviću, zbog stavova koje je po pitanju izmjena radnog zakonodavstva iznio na poslovnom ručku sa članovima Američke privredne komore (AmCham).

Predstavnici USSCG tvrde da Zakon o radu ni u jednom svom dijelu ne predstavlja biznis barijeru.

"Naprotiv i nažalost, upravo Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom utvrđene su brojne situacije u kojima poslodavac može da da otkaz radniku bez prethodno sprovedenog postupka, bilo da se radi o otpuštanju zbog tehnoloških promjena ili iz ekonomskih razloga, neizvršavanja radnih obaveza ili neostvarivanja poslovnih rezultata“, navodi se u saopštenju USSCG.

Predstavnici te sindikalne asocijacije kazali su da od donošenja Zakona o radu 2008. godine radnici u Crnoj Gori imaju nestabilan radni status, jer su, pretežno, angažovani po ugovorima o radu na određeno vrijeme ili preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih.

"Jedan dio radnika je angažovan i preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima, sezonskih i ugovora o djelu ili natjerani da potpišu blanko sporazumni raskid radnog odnosa“, naveli su predstavnici USSCG.

Oni smatraju da se takvim nestabilnim ugovorima radnici dovode u zavistan i najamni radni odnos, jer od poslodavca ne smiju da traže svoja prava i ne smiju sindikalno da se organizuju.

Iz USSCG su kazali da za svaki takav zahtjev slijedi neprodužavanje ugovora o radu, jer poslodavci smatraju da na tržištu rada ima viška radne snage, odnosno drugih radnika koji su spremni da rade pod tim uslovima.

Predstavnici USSCG su dodali i da mladi ljudi sve kasnije zasnivaju porodice zbog nestabilnih ugovora o radu i drastično niskih zarada.

"Pa gdje je u svemu tome dostojanstveni rad? Zbog svega toga je zbunjujući stav Đukanovića koji je članovima AmCham-a obećao dodatnu liberalizaciju Zakona o radu, izlazeći u susret njihovom spisku želja“, navodi se u saopštenju.

Iz USSCG su podsjetili da je Vlada 8. aprila 2015. sa socijalnim partnerima potpisala Sporazum o Programu dostojanstvenog rada 2015-2017.

"Zbog toga ćemo uputiti poziv Đukanoviću da prisustvuje sjednici Glavnog odbora USSCG kako bi mogao da čuje i stav naših članova o aktuelnom Zakonu o radu, ali i o ponašanju i odnosu domaćih i stranih vlasnika kapitala sakrivenih iza imena Američke privredne komore prema zaposlenima i zakonskim obavezama koje imaju prema društvu“, saopštili su predstavnici USSCG.

Oni su dodali i da će tražiti prijem kod američkog ambasadora u Crnoj Gori, Margaret Ann Uyehare, koja je najavila potencijalnu investiciju američkog kapitala u iznosu od 150 miliona eura ukoliko se ukinu biznis barijere.

"U tom razgovoru želimo da joj dokažemo da u Crnoj Gori biznis barijere nijesu rješenja iz važećeg Zakona o radu, već nepostupanje institucija sistema, izraženi mito i korupcija i nedostatak vladavine prava”, rekli su predstavnici USSCG.

Oni su naveli i da žele da demaskiraju članstvo AmCham-a, jer se radi o kompanijama i biznis organizacijama koje nemaju porijeklo američkog kapitala i u najvećom broju su sa teritorije Crne Gore, a manjim dijelom i iz drugih zemalja.

"Američkog kapitala skoro da i nema, pa se pitamo kako ta skupina može da nastupa pod imenom Američke privredne komore. Međutim, nebitno pod kojim imenom nastupaju, njihov cilj je da u korist svog kapitala, odnosno svojih ekstra profitnih interesa, još više degradiraju položaj radnika u Crnoj Gori i dovedu ih u najamni radni odnos“, zaključili su predstavnici USSCG.

Bonus video: