CBCG: Platni sistem između Crne Gore i Srbije funkcioniše kao i između bilo koje dvije strane zemlje

137 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2016. 12:08h

Platni promet između Crne Gore i Srbije funkcioniše na isti način kao i sa svim stranim zemljama, iako nijedna banka na crnogorskom tržištu nije pokazala interesovanje da se uključi u klirinški sistem plaćanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

„Platni sistem između Crne Gore i Srbije funkcioniše kao i između bilo koje dvije strane zemlje, te u tom kontekstu ne možemo govoriti o posljedicama njegovog nefunkcionisanja“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici CBCG.

Oni su podsjetili da je CBCG sa centralnim bankama Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) potipisala potrebne sporazume i pripremila sistem direktnog platnog prometa, ali da nijedna banka iz Crne Gore nije izrazila interesovanje da se uključi u taj sistem.

Ministar finansija, Radoje Žugić, rekao je početkom 2014. godine da CBCG do tada nije upućena nijedna pismena inicijativa crnogorskih banaka za uključivanje u klirinški način plaćanja.

On je tada objasnio da crnogorske poslovne banke obavljaju platne naloge prema bankama u Srbiji i BiH i drugim državama preko stranih korespodentskih banaka.

U cilju uspostavljanja sistema koji će omogućiti jeftiniji, efikasniji i brži platni promet između pojedinaca i kompanija, guverneri centralnih banaka Srbije, BiH i Crne Gore zaključili u septembru 2007. godine Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja, jedini te vrste.

Bonus video: