Čekaju da li CEAC uzima 100 miliona

Po drugoj tužbi teškoj 600 miliona eura, država je uložila prigovor o nepostojanju nadležnosti o čemu Međunarodni centar treba da odluči za šest mjeseci
1 komentar(a)
KAP, Foto: Vesko Belojević
KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.05.2016. 19:49h

U vezi sa postupkom koji je CEAC Holding limited poveo u skladu sa UNCITRAL arbitražnim pravilima, nakon održanog ročišta u decembru prošle godine i razmjene podnesaka obje strane arbitražni tribunal je zaključio raspravu. Do kraja ove godine može se očekivati donošenje konačne odluke arbitražnog tribunala, saopšteno je “Vijestima” iz crnogorskog tima koji učestvuje u ovim procesima.

Kompanija CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske, bivšeg Vladinog partnera u KAP-u i Boksitima, je pokrenula arbitražni postupak u vezi s navodnim kršenjem Ugovora o poravnanju za Kombinat aluminijuma koji je potpisan 2009. godine. Taj postupak se vodi po osnovu UNCITRAL arbitražnih pravila i vrijedan je oko 100 miliona eura, koliko obeštećena tužbom traži ova rusko-kiparska kompanija.

CEAC, koji je do pokretanja stečaja u KAP u julu 2013. godine gazdovala KAP-om, pokrenula je i na Kipru, gdje je sjedište ove kompanije, spor nastao zbog nezakonitog miješanja crnogorske Vlade u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP. CEAC smatra da se postupcima naše države krši Sporazum i traži naknada za svu štetu i gubitke koje je CEAC pretrpio, uključujući naknadu za nezakonitu eksproprijaciju ulaganja CEAC-a i direktnu, i naknadnu štetu zbog nepravednog i neravnopravnog postupanja Crne Gore prema investicijama CEAC-a. Deripaskina kompanija u ovom slučaju očekuje da će iznos njihovog potraživanja premašiti 600 miliona eura.

„U vezi sa postupkom koji je CEAC poveo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, takođe je održano ročište krajem marta ove godine, a odluka arbitražnog tribunala o istaknutom prigovoru države o nepostojanju nadležnosti odnosno o primjeni konkretnog međunarodnog sporazuma trebalo bi da uslijedi u narednih šest mjeseci. Ukoliko prigovor države bude prihvaćen od strane tribunala, tužba CEAC-a će biti odbačena i postupak okončan”, rečeno je “Vijestima” iz crnogorskog tima koji učestvuje u ovom procesu.

Treći postupak međunarodne arbitraže, koji je protiv Kombinata pokrenut po tužbi ruske VT banke (VTB) obustavljen je krajem 2014. godine na osnovu naredbe Visokog suda pravde u Londonu. Vrijednost tog spora po tužbi VTB banke iz Austrije imala je vrijednost nešto više od 25 miliona eura. VTB potražuje, naime, od KAP-a 25,8 miliona eura.

Bivši vlasnik KAP-a, ruski CEAC, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku potražuju ukupno oko 120 miliona eura i uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivredu su najveći povjerioci

Bonus video: