Bivši radnici FEP-a u ponedjeljak ispred Ministarstva

Pomenuti radnici su otišli u penziju u martu prošle godine, a neisplaćene zarade su ušle u potraživanja
0 komentar(a)
FEP, Foto: Svetlana Mandić
FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.04.2016. 19:52h

Od ponedjeljka će nova grupa penzionera, ovoga puta u pitanju su bivši radnici plužinske Fabrike elektroda, tražiti svoja prava ispred Ministarstva ekonomije. Protest počinje u 11 sati i trajaće sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

„Tražimo da kao i ostali radnicima iz crne metalurgije koji su otišli u penziju, dobijemo otpremnine, koje u prosjeku iznose 12-13 hiljada eura, i da nam isplate 33 neisplaćene zarade“, kazao je Dragan Tufegdžić predstavnik 36 penzionera FEP-a.

Pomenuti radnici su otišli u penziju u martu prošle godine, a neisplaćene zarade su ušle u potraživanja.

„Po pravilu nijesu mogli da nas penzionišu dok nam ne izmire obaveze iz radnog odnosa. Dva puta smo se obratili ministru ekonomije i nijesmo nikakav odgovor dobili tako da smo prinuđeni da organizujemo protest. Ne tražimo ništa više od ostalih penzionisanih radnika crne metalurgije, a ne možemo čekati prodaju firme da bi dobili zaostale zarade, jer ko zna kad će se to dogoditi”, kazao je Tufegdžić.

U isto vrijeme kada će početi njihov protest ispred Ministarstva ekonomije u Privrednom sudu će biti obavljeno otvaranje eventualnih ponuda koje budu prispjele na četvrti oglas za prodaju imovine Fabrike elektroda. Imovina tog preduzeća prodaje se po cijeni od 3,3 miliona eura, što je za oko 12 odsto manje u odnosu na prethodni oglas.

„Mi smo 2014.godinu predali socijalni program na vladinu komisiju, program je prošao i to je ušlo u budžet za 2015. Međutim, od naših otpremnina nema ništa iako smo bili na spiskovima do donošenja izmjena zakona o PIO”, kazao je Tufegdžić.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara prošle godine na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura. Proizvodnja je prekinuta u maju 2014. godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. FEP sa gubitkom posluje od 2008. godine, a nakon uvođenja stečaja preostali radnici, od njih 103, završili su na Biro rada.

Stečajna uprava FEP-a je od prijavljenih 12,38 miliona eura potraživanja priznala 9,53 miliona, a banke zbog nevraćenih kredita potražuju 3,5 miliona.

Najveći pojedinačni vlasnik jedine fabrike koja se u regionu bavila proizvodnjom elektroda bio je Investiciono-razvojni fond sa 42,18 odsto udjela. Prethodni največi vlasnik bile su firme iz Atlas grupe Duška Kneževića.

Bonus video: