IRF podržao 28 projekata za podršku ženama u biznisu

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, kazao je da je žensko preduzetništvo krenulo da daje intenzivnije rezultate krajem 20. vijeka i da su i mnogo razvijenija društva u posljednjih nekoliko decenija napravili iskorake u tom pravcu
106 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.12.2015. 18:17h

Investiciono-razvojni fond (IRF) je u ovoj godini kreditno podržao 28 projekata podrške ženama u biznisu u ukupnom iznosu od 1,35 miliona eura, čime je otvorio 129 novih radnih mjesta, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

On je rekao da je u ovoj godini otvorena nova kreditna linija za žene preduzetnice, sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja u regionu, shodno potpisanom Sporazumu o saradnji između IRF-a, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

“Ta kreditna linija je fokusirana na ekonomsko snaženje žena i razvoj preduzetnišva, pri čemu ima najpovoljnije uslove, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu”, rekao je Vukčević na konferenciji za novinare.

U strukturi odobrenih kredita dominiraju, kako je precizirano, projekti iz oblasti usluga, njih 15, gdje je odobreno 592,25 hiljada eura kreditnih sredstava, u turizmu i ugostiteljstvu pet projekata od 490 hiljada eura, u proizvodnoj djelatnosti tri projekta od 225,8 hiljada eura, trgovini tri projekta od 30 hiljada eura i u poljoprivrednoj proizvodnji dva projekta od 14,83 hiljade eura.

“Projekat je pokazao da žene imaju značajno preduzetničko znanje i veću odgovornost kada je u pitanju priprema za biznis, jer je važno na vrijeme pripremiti se kako bi se biznis rizik sveo na najmanju moguću mjeru”, ocijenio je Vukčević.

Iskustva IRF-a, kako je dodao, kroz druge kreditne linije pokazuju da žene značajno manje problema imaju kada je u pitanju povraćaj kredita.

“Posebnu pažnju treba posvetiti unaprijeđenju znanja u šta treba da se, pored Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uključe i drugi organi, najprije opštine da bi se omogućila dobra primjena tog preduzetničkog znanja”, rekao je Vukčević.

On je naveo da će nastaviti projekat i u narednoj godini kako bi učešće žena bilo što veće, pri čemu će se fokusirati više na pojedinačne projekte.

“Nama je osnovni cilj da projekat uspije, jer onda i preduzeće ispunjava sve svoje obaveze, plaća poreze, plate zaposlenima i vraća kredit”, objasnio je Vukčević.

IRF će, kako je dodao, u narednoj godini obezbijediti sva potrebna sredstva da se realizuju dobri projekti.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, kazao je da je žensko preduzetništvo krenulo da daje intenzivnije rezultate krajem 20. vijeka i da su i mnogo razvijenija društva u posljednjih nekoliko decenija napravili iskorake u tom pravcu.

“Statistika govori da se u tim demokratskim društvima oko 25 odsto kompanija vode na žene”, rekao je Numanović.

On je naveo da je u Crnoj Gori obaveza tim veća da se tom problematikom bave sistemski, što i čine.

“Donijeli smo čitav zakonodavni i institucionalni okvir kada je žensko preduzetništvo u pitanju, kao i rodna ravnopravnost. Na nama je da tim dobrim okvirom koji smo stvorili pomognemo na svaki način, pri čemu je ovaj Memorandum dobar primjer pomoći ženama”, kazao je Numanović.

U Crnoj Gori je, kako je precizirao, oko 51 odsto žena, kao i činjenica da je preko 60 odsto visokoobrazovanih žena, tim više je država u obavezi da da intenzivniju podršku svih zainteresovanim ženama da uđu u biznis.

“Ekonomsko snaženje žena je njihova potpuna sloboda i to je jedini ispravan put i stvaranje jednakih šansi za sve i rodnu ravnopravnost u našem društvu”, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima, značajan broj žena je zainteresovano, ne samo u Podgorici nego i sjevernim opštinama države.

“To će biti dobra baza zainteresovanih žena da krenu prema IRF-u da kroz dosta povoljnu kreditnu liniju nađu svoju šansu”, dodao je Numanović.

On je naveo da je svako, pa i žensko preduzetništvo, generator razvoja privrede zbog čega ga treba dorađivati i baštiniti, kako bi stvarali šanse lakšeg ulaska žena u biznis.

Direktor Alfa Ton Lekić, Sanja Lekić, koja je korisnik kreditnih sredstava IRF-a, kazala da se danas od žene očekuje da budu uspješne kao majke, sestre, domaćice, supruge, a onda i u društvenom i socijalnom životu.

“To jeste teško, ali je ostvarivo, pri čemu je potrebna velika podrška porodice i dobar biznis plan kroz koji to možete da realizujete”, navela je Lekić.

Ona je rekla da je u njenom biznisu 80 odsto žena, koje zajedno sa njom prepoznaju ideje kako bi mogli realizovati sve ciljeve.

“Sredstva IRF-a sam počela da koristim 2010. godine, koja sam obnovila po povoljnijim uslovima ove godine i još uspješnije realizovala svoj plan”, navela je Lekić.

Bonus video: