Žičara do Brajića nikako da krene

Mještani su prije dvije sedmice upozorili da neće dozvoliti gradnju, rekavši da su veoma nezadovoljni načinom na koji su lokalne vlasti odlučne da im oduzmu zemlju
67 pregleda 12 komentar(a)
Žičara Brajići
Žičara Brajići
Ažurirano: 11.12.2015. 19:29h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam prekinuo je postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju žičare od Bečića do nekadašnje austrougarske tvrđave Kosmač na Brajićima.

Nadležni su saopštili da investitor, kompanija „Cable car Montenegro“ nije riješio imovinsko-pravne odnose na toj trasi i da zato ne može gradi.

Mještani su prije dvije sedmice upozorili da neće dozvoliti gradnju, rekavši da su veoma nezadovoljni načinom na koji su lokalne vlasti odlučne da im oduzmu zemlju.

“Obustavlja se postupak izdvanja građevinske dozvole pokrenut po zahtjevu “Cable car Montenegro”. U postupku razmatranja zahtjeva utvrđeno je da nije dostavljen dokaz o pravu svojine, konačno rješenje o eksproprijaciji, sporazum ili saglasnost vlasnika zemlje na kojem se planira izgradnja, odnosno dokaz o pravu građenja na zemljištu. Sekretarijat je obavijestio podnosioca zahtjeva da u roku od osam dana dostavi nedostajuću dokumentaciju. Ovlašćeni zastupnik Cable car Montenegro je 2. decembra obavijestio Sekretarijat da je u toku postupak eksproprijacije pred Upravom za nekretnine i predložio da se do okončnja tog postupka obustavi izdavanje građevnske dozvole”, piše u obrazloženju Sekretarijata za urbanizam.

Izdvojili 650.000 eura

Predstavnici investitora nedavno su saopštili da je za potrebe eksproprijacije deponovano 650.000 eura.

Projekat te turističke atrakcije, vrijedan 12 miliona eura, podrazumijeva izgradnju polazne stanice nedaleko od hotela The Queen of Montenegro i krajnje tačke nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Kosmač na Brajićima.

Izgradnja bi se izvodila fazno, pa je zato i kompanija podnijela zhtjev za dobijanje građevinske dozvole za četiri faze.

Na polaznoj tački planirana je gradnja velikog parkinga i par manjih objkata, poput biletarnice, javnog toaleta, kafea...

Na trasi dugoj oko dva kilometra, žičara bi se uspela na nekih 840 metara nadmorske visine... Nedaleko od tvrđave bio bi napravljen kompleks malih pizemnih objekata, izgrađenih od autohtonih materijala, uglavnom od kamena.

Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno, kao i veliki amfiteatar na otvorenom, zelene površine za odmor posjetilaca...

Turisti bi takoznanim gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba, žičarom od Bečića do Brajića putovali za oko sedam minuta, čime bi se za nekih sat vremen moglo prevoziti od 1.350 do maksimalnih 1.540 putnika.

Građani Budve će izgradnju žičare finansirati sa oko 500.000 eura

Iako je u više navrata saopštavano da Opština Budva finansijski neće učestvovati u tom projektu, poreske obveznike metropole turizma gradnja žičare koštaće pola miliona eura.

Programom uređenja prostora Opštine Budva za 2016. godinu koji se nalazi na javnoj raspravi, planirano je da se za taj posao izdvoji 500.000 eura.

Ranije su nadležni pominjali da će učestvovati “samo” davanjem opštinske zemlje.

Bonus video: