Ko u Vladi krije da Grbović gubi licencu

Predlog kojim je odbijen zahtjev Lutrije usvojio KEP 29. septembra, Vlada ga vratila Ministarstvu finansija koje o njemu ćuti
195 pregleda 5 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.12.2015. 15:04h

Uprava za igre na sreću je još u septembru donijela rješenje kojim je odbijen zahtjev Lutrije Crne Gore za drugim produženjem koncesije za lutrijske igre. Vlada je o njemu trebalo da odlučuje 8. oktobra, ali je on povučen sa sjednice, vraćen Ministarstvu finansija i od tada mu se gubi svaki trag.

“Vijesti” su iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću 18. novembra dobili informaciju da je ovo rješenje vraćeno Ministarstvu finansija “na doradu”. Dva puta su slata pitanja ovom Ministarstvu 20. novembra i 2. decembra ali odgovor nije stigao. “Vijesti” su pitale zbog čega je ovo rješenje ovoliko dugo u proceduri i da li će neka druga verzija ovog dokumenta biti ponovo proslijeđena Vladi na razmatranje i usvajanje.

Lutrija je koncesiju posljednji put dobila još kao državna kompanija 1996. godine na 15 godina, a koncesija je produžena, po istom osnovu, 2010. kao privatnoj kompaniji sa rokom važenja do 31. decembra 2016. godine.

U Zakonu o koncesijama piše da se ona može produžiti još najduže za polovinu perioda na koji je izdata.

Državni paket akcija u Lutriji 2005. kupio je Sava Džigi Grbović, ali od tada u menadžmentu stalno ima neko iz porodice Branislava Brana Mićunovića zbog čega se smatra da njih dvojica zajedno vode ovu kompaniju koja ima monopol na lutrijske igre. Njih dvojica su zvanično partneri u kompaniji Džek pot koja ima dva kazina u hotelima Splendid i Kvin of Montenegro, kao i licencu u mirovanju za kazino u hotelu Crna Gora - Hilton koji je u rekonstrukciji.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je potvrdio informaciju koju su “Vijesti” dobile iz Vlade da je predlog Uprave za igre na sreću da se odbije zahtjev Lutrije.

“Međutim, pošto postupak još zvanično traje ne bih u medijima raspravljao o predmetnoj problematici. Uostalom, sva dokumenta koja sadrže stavove ovog organa su prošla zvaničnu proceduru i usvojena su od strane Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Stoga, ukoliko želite da saznate njihovu sadržinu možete da se obratiti tom organu”, kazao je Vukčević.

On je naveo da prema Zakonu, Uprava donosi predlog a konačnu odluku o dodjeli koncesije Vlada. Predlog odluke je u septembru uputio Ministarstvu finansija koje ga šalje u dalju proceduru prema Vladi . Predlog je bio na dnevnom redu Vladine Komisije za ekonomsku politiku 29. septembra gdje ga je i obrazlagao i koji je bez rasprave jednoglasno potvrđen.

“Nakon toga, što se zvaničnih informacija tiče, upoznat sam da Generalni sekretarijat Vlade ima dilemu oko forme akta koji Vlada treba da donese, preciznije da li isti treba da bude rješenje ili odluka”, kazao je Vukčević “Vijestima”.

Na pitanje kakve su forme tog akta do sada bile, on je kazao da prema Zakonu o igrama na sreću Vlada u vezi sa produženjem koncesije donosi odluku, kao i da su do sada koncesije odlukom dodjeljivane, produžavane ili oduzimane.

Na pitanje da li to znači da je ova dilema u stvari izmišljena da bi se izbjeglo usvajanje njegovog predloga, Vukčević je odgovorio:

“To je vaš zaključak, nagađanjima se ne bavim”.

“Vijesti” su ga pitale i da li je moguće da njegov predlog izmijeni Ministarstvo finansija ili Generalni sekretarijat Vlade, pa da Vlada usvoji drugačiju odluku od one koju je predložio.

“Zakon o igrama na sreću kaže da Uprava za igre na sreću daje predlog i ništa više. Ako neko hoće da izmijeni predlog samo naprijed”, naveo je Vukčević.

Vukčević: Neću promijeniti rješenje, bez obzira na napade

“Na osnovu svega navedenog želim naglasiti da je Uprava za igre na sreću ispunila sve svoje zakonske obaveze u ovom postupku. Takođe, ističem da ovaj organ ostaje pri predlogu koji je upućen Vladi te da stoji iza njega, odnosno da ja kao starješina ovog organa neću potpisati bilo koji drugi akt koji se razlikuje u formalnom i materijalnom smislu od prvobitnog predloga i obrazloženja”, naveo je Vukčević u odgovoru “Vijestima”.

Zašto je Lutrija Crne Gore podnijela zahtjev za produženje skoro godinu i po dana prije isteka koncesije? Da li na ovaj način žele da ostvare pravo na produžetak koncesije po postojećem Zakonu koji im daje brojne pogodnosti, te na taj način žele da izbjegnu donošenje novog Zakona?

Postojeći Zakon ne poznaje kategoriju preuranjenog podnošenja zahtjeva, a zašto je to urađeno predstavlja poslovnu politiku tog privrednog društva.

Protekle dvije nedjelje neki mediji su objavili pritužbe na rad Uprave igre na sreću, pa čak i scenario o vašem razrješenju. Svi ovi zahtjevi su upućeni od privrednih društava i udruženja iza kojih stoji Sava Grbović vlasnik Lutrije. Da li su ovi napadi upravo povezani sa vašim odbijanjem da date pozitivan predlog za produženje koncesije Lutriji, kao i nedavno objavljenom Analizom fiskalnog režima igara na sreću koja ukazuje na brojne manjkavosti i povlašćeni status lutrijskih igara na sreću?

Mislim da nije potrebna neka velika pamet da bi se došlo do određenih zaključaka. Mogućnost razrješenja me uopšte ne dotiče, jer i mimo ovog posla imam šta da radim u životu. Ali ono što želim da naglasim je da kritike sa određenih adresa doživljavam kao komplimente, odnosno smatram ih potvrdom dobrog rada.

Bonus video: