Banke će plaćati FZD-u veću premiju

Marković je kazao da FZD raspolaže sa 100 miliona eura i još dodatnih 30 miliona eura iz aranžmana koji ima sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD)
1079 pregleda 7 komentar(a)
Marković na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Zoran Đurić
Marković na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2019. 15:29h

Direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD) Predrag Marković najavio je da pripremaju novi zakon o zaštiti depozita i novu metodologiju za obračun premija koje će banke plaćati.

On je na sjednici odbora za ekonomiju, finansije i budžet objasnio da se nova metodologija priprema u saradnji sa Svjetskom bankom i podrazumijevaće da će u zavisnosti od rizika banke izdvajati novac za premiju, a ne kako do sada što su sve banke plaćaje isti iznos premije. Odbor je organizovao konsultativno saslušanje na temu " Funkcionisanja FZD -a,nakon uvođenja stečaja u IBM banci". FZD se finansira novcem koji banke uplaćuju po osnovu redovne premije.

Marković je kazao da FZD raspolaže sa 100 miliona eura i još dodatnih 30 miliona eura iz aranžmana koji ima sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

"Garantovani depoziti u IBM banci u stečaju iznose 22,3 miliona eura i do danas je isplaćeno 12,66 miliona. Očekujemo da ćemo vrlo brzo iz stečajne mase uspjeti da naplatimo od 12 do 14 miliona eura, a ostatak kasnije. Ako dođe do stečaja u Atlas banci imali bismo dovoljno novca da isplatimo garantovane depozite bez povlačenja novca od EBRD -a. Ti depoziti u Atlas banci su 93,5 miliona eura", kazao je Marković.

Novim zakonom biće definisano i da će garantovani nivo depozita od 100.000 eura (EU prosjek) građanima u Crnoj Gori FZD garantovati nakon što Crna Gora uđe u EU.

Marković je kazao da u IBM banci u stečaju imao oko 730 deponenata koji imaju manje od jednog eura depozita i da je tu riječ uglavnom o nasleđu nekadašnje Pljevaljske banke.Ti depoziti nijesu izbrisani iz evidencije.

Marković je objasnio da se ne može izjasniti hoće li biti stečaj u Atlas banci, te da to zavisi od podataka kojima raspolaže Centralna banka(CBCG).

Poslanici vladajuće koalicije (DPS-SD) kazali su da su " neki priželjkivali slom bankarskog sistema", ali da se to nije desilo. Ista poruka se čula i prije nekoliko daan iz CBCG nakon sastnaka guvernera Radoja Žugića sa bankarima. Kritičari nijesu kazali ko " priželjkuje slom bankarskog sistema"

Bonus video: