Novi namet Glavnog grada udar na lokale

Advokat Mirko Mićunović smatra da je ovoliko povećanje nameta nezakonito
90 pregleda 11 komentar(a)
Njegoševa ulica, Foto: Arhiva Vijesti
Njegoševa ulica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.11.2015. 19:24h

Mali i srednji preduzetnici tvrde da njih najviše pogađaju novi nameti Glavnog grada, odnosno povećanje komunalnih taksi za privremene objekte na javnoj površini.

Vlasnik kafića "Mona Liza" Dejan Stanišić tvrdi da je za baštu njegovog kafića do sada plaćao kvartalno - 3.600 eura za tri mjeseca, dok mu je za posljednji od Uprave lokalnih javnih prihoda stiglo rješenje da plati 4.860 eura.

Njegov advokat Mirko Mićunović smatra da je ovoliko povećanje nameta nezakonito, jer nije u skladu sa Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

"Pomenuta odluka propisuje da se visina komunalnih taksi može povećati do dva odsto ukoliko poraste godišnja stopa rasta cijena na malo. U ovom slučaju je, na primjer, porez povećan preko 35 procenata", kazao je Mićunović.

Istakao je da "Mona Liza" nije jedini kafić u centru, koji je dočekao ovakvu sudbinu, već da ih ima mnogo više. Smatra da je osnovni problem zoniranje grada, koje je staro više od dvadeset godina, po kojem je dio grada oko Ulice slobode označen kao I-A zona.

"Centar je bio I-A zona prije dvadeset godina, a svjedoci smo da je već neko vrijeme ta uloga pripala dijelu preko Morače. Međutim, većina državnih i gradskih službenika posjeduje lokale u tom dijelu grada, zbog čega preduzetnici u centru plaćaju veći porez", kazao je Mićunović.

On smatra da se ovakvim ophođenjem prema srednjim i malim preduzetnicima, koji uz redovno plaćaju namete, podstiče sivu ekonomiju i produbljuje jaz između bogatih i siromašnih.

Stanišić tvrdi da 20 godine preko 22.000 eura godišnje plaća za razne poreze državi i Glavnom gradu i da ga institucije ovakvim štetnim odlukama tjeraju da zatvori lokal.

"Sve ove godine redovno plaćam porez i umjesto da dobijem neke olakšice i podsticaj, ja dobijam rješenje da platim još više", istakao je Stanišić.

Jakšić: Više plaćaju oni koji koriste bašte čitave godine

Preduzetnicima je povećana taksa na bašte kafića shodno promjeni visine takse u tarifnom broju I tačka 1 Odluke o lokalnim komunalnim taksama koja je donešena na Skupštini i objavljena u Službenom listu CG broj 27/15, saopštio je "Vijestim" v.d. sekreatar za finansije mr Miomir Jakšić.

"Jedna od namjera ove odluke je da se jasnije razgraniči visina takse za bašte otvorenog tipa, koje se mogu koristiti nekoliko mjeseci u toku godine u odnosu na bašte zatvorenog tipa. Takvo opredjeljenje podržano je kroz javnu raspravu i mimo nje od strane preduzetnika. Povećanje takse u tarifnom broju I tačka 1 iznosi od 7,6 % u IV zoni do 35 % u poslovnoj zoni. Taksa na bašte kafića je povećana u skladu sa tarifnim brojem I tačka 1 navedene odluke. Odlukom koja reguliše ovu oblast u članu 6 stav 2 predviđeno je da se taksa može usklađivati sa godišnjim rastom cijena na malo, ako je ta stopa veća od 2%, a ne da se povećanje cijena može kretati do 2%", kaže Jakšić.

"Ovim stavom propisano je da se taksa uvećava u slučaju rasta cijena na malo za ovaj indeks, a da se ne vrši promjena odluke, ali ne znači da se taksa ne može uvećati više od 2%, kada se vrši promjena odluke", ističe on.

Bonus video: