Perović: Minimalna zarada da se poveća i da se uvede neoporezivi dio zarade

205 pregleda 3 komentar(a)
Jovo Perović, Foto: SDP Budva
Jovo Perović, Foto: SDP Budva
Ažurirano: 26.11.2018. 13:22h

Crna Gora je zemlja koja se ubrzano razvija, ima visoke stope rasta BDP-a, velike investicije i sve što uz to ide, međutim i dalje je zemlja sa najmanjom minimalnom zaradom od svih zemalja regije i svake zemlje u EU, ocjenjuje Jovo Perović, član Predsjedništva OO SDP Budva.

"Kao građanin Budve moram sa ponosom istaći da je moj grad postao mjesto u kojem poslije Podgorice radi najviše radnika, preko 15.500, a taj broj ljeti dostiže i skoro 20.000 ili više od 10% svih zapošljenih u našoj zemlji. Nažalost veliki broj njih radi, ili je formalno osiguran, na minimalnu zaradu od 193 eura, što značajno utiče na kvalitet njihovog života, plaćanja računa i poreza, svakodnevne troškove ili mogućnost kreditnog zaduženja", navodi Perović. On navodi da je zbog toga podržao inicijativu Socijaldemokratske partije da se minimalna zarada poveća na 250 eura, kao i da se uvede neoporezivi dio zarade od 100 eura, čime bi se izašlo u susret i privrednicima koji bi plaćali manje doprinose na najniže plate. "Ova mjera bila bi i neka vrsta progresivnog oporezivanja, jer nije isto da li je startni neoporezivi dio na 250 ili 1000 eura zarade. Nažalost, za sada nema političke volje partija na vlasti da se ovaj zakon podrži. Nema volje da se pomogne onima koji žive od svoga rada, kao i vrijednim i poštenim privrednicima koji rade u skladu sa zakonom. Najvrednija svjetska kompanija, Amazon, je prije par sedmica povećala svoju minimalnu satnicu na 15 dolara, ili oko 13 eura. Tamošnji radnik će minimalnu platu crnogorskog kolege zaraditi za manje od 2 radna dana, što je dovoljan pokazatelj koliko su nisko plaćeni naši radnici", piše u saopštenju Perovića. Dodaje da su oni u Budvi "pokazali da se novcem građana može upravljati na način da on bude korišćen za stvarne potrebe, komunalno opremanje, promociju turizma ili izgradnju javnih objekata. Zbog toga je naš budžet za ovu godinu preko 45 miliona eura i poslije Podgorice najveći u Crnoj Gori".

"Zbog toga pozivam predstavnike vladajućih partija da još jednom razmisle o ovom predlogu koji je dobar za sve, i radnike i poštene poslodavce i državu koja bi dobila nekoliko miliona eura više kroz poreze. Loš bi bio samo za one koji ostvaruju ekstra profit na račun malih radničkih prava, vrše utaju poreza i dažbina ili na drugi način izigravaju zakon", zaključuje Perović.

Bonus video: