Otpremnine manje zbog duga za stanove

Od 103 radnika, 38 otišlo u penziju, ostali na Birou
129 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2015. 20:20h

Bivšim radnicima plužinske Fabrike elektroda (FEP) nedavno su isplaćene otpremnine u iznosu od po 5,7 hiljada u prosjeku. Visina otpremnina je skoro upola manja od onih koje su predviđene njihovim kolektivnim ugovorom a razlog za to su dugovanja zaposlenih za stanove koje je FEP gradio u Plužinama.

Stanovi, koji su useljeni 2001, radnicima su dodjeljivani uz otplatu na rate, a bivši radnici smatraju da je preostali dug trebalo da im bude odbijen od zaostalih zarada koje su im priznate u stečajnoj masi, a ne od otpremnina. Radnicima se duguje više od 30 plata, a radni staž im nije povezan od 2007. godine.

Stečaj u FEP-u uveden je u februaru, a od 103 tada zaposlena, njih 38 ostvarilo je pravo na penziju po izmjenama i dopunama Zakona o PIO, dok su ostali na Birou rada.

Stečajna uprava FEP-a je od prijavljenih 12,38 miliona eura potraživanja priznala 9,53 miliona. Banke zbog nevraćenih kredita potražuju 3,5 miliona.

Najveći pojedinačni vlasnik jedine fabrike koja se u regionu bavila proizvodnjom elektroda bio je Investiciono-razvojni fond sa 42,18 odsto udjela. Prethodni največi vlasnik bile su firme iz Atlas grupe Duška Kneževića.

Bonus video: