EPCG i CGES da smanje troškove i biće manji račun

Smanjiti troškove zarada i drugih primanja, račune za telefonske, konsultantske, revizorske usluge
1 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.07.2015. 05:48h

Elektroprivreda (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) treba da poboljšaju poslovni rezultat u narednom periodu tako što će “energično suzbiti ključne troškove” koje mogu da kontrolišu, među kojima su troškovi zarada i drugih ličnih primanja, kao i računi za telefonske, konsultantske, revizorske i druge usluge.

To je istakla Regulatorna agencija za energetiku (RAE) u izvještaju o stanju u energetskom sektoru za 2014. godinu u koji „Vijesti“ imaju uvid.

EPCG je prošle godine ostvarila dobit od 34,7 miliona eura, a CGES 12,14 miliona.

RAE je istakla da su ove dvije kompanije povećale troškove u odnosu na iznose koje im je regulator odobrio. Prema podacima sektor Distribucije EPCG ostvario je ukupne troškove od 60,2 miliona, dok je bilo dozvoljeno 50,13 miliona (prekoračenje od 20 odsto), dok je sektor Snabdijevanje imao 8,4 miliona troškova umjesto odobrenih 5,8 miliona ili 45 odsto više.

Upravo na osnovu ovih troškova RAE određuje cijenu struje.

RAE je istakla da će nastaviti da odobrava troškove u skladu sa načelom odobravanja razumnih operativnih troškova koji će dovesti do utvrđivanja razumnih cijena u narednom periodu

„Kod operatera distributivnog sistema, prenosnog sistema i javnog snabdjevača evidentno je značajno prekoračenje troškova na koje subjekti mogu uticati. To ukazuje na potrebu da se uspostavi kontrola nad tim troškovima jer ti subjekti obavljaju djelatnost koja predstavlja javnu uslugu“, ocijenila je RAE.

CGES je ostvario troškove od 19,8 miliona, dok mu je odobreno 14,9 miliona.

Ocjena regulatora je da elektroenergetski sektor u budućnosti može da poboljša efikasnost poslovanja, poveća sigurnost snabdijevanja potrošača i postiže u kontinuitetu pozitivne finansijske rezultate.

RAE je istakla da će nastaviti da odobrava troškove u skladu sąa načelom odobravanja razumnih operativnih troškova koji će dovesti do utvrđivanja razumnih cijena u narednom periodu.

EPCG je lani u svoju infrastrukturu uložila 25,2 miliona što je 8,89 miliona manje nego 2013. godine. U proiozvodne kapacitete je investirano 12 miliona, u distributivnu mrežu 10,35 miliona, u osnovna sredstva 671 hiljada...

Investicije u primarnu mrežu su planirane u iznosu od 5,8 miliona, dok je ostvareno samo 53 hiljade. U sekundarnu mrežu je planirano 6,7 miliona, a realizovano 769,6 hiljada. EPCG je ukupno prihodovala u 2014. godini 267,59 miliona što je 38 miliona manje nego godinu ranije, dok su joj rashodi bili 229,43 miliona i niži su za 24 miliona.

EPCG je smanjila troškove zaposlenih što je, između ostalog, uticalo na smanjenje rashoda. Iz kompanije je lani dobrovoljno otišlo 77 radnika.

Plan naplate EPCG ostvaren je sa 100,27 odsto i to je kako objašnjava RAE, prvi put da energetska kompanija ostvari stepen naplate veći od 100 odsto. Stalna imovina EPCG je vrijedna 926 miliona eura što je 61 milion više nego prošle godine, obrtna imovina bila je 259 miliona i umanjena je za 167 miliona na godišnjem nivou zbog pokrivanja knjigovodstvenih gubitaka iz ranijeg perioda.

Pala prodaja uglja

U izvještaju RAE se navodi da je Crnogorski operater tržišta električne energije ostvario dobit prije oporezivanja od 150,76 hiljada eura.

Pljevaljski Rudnik uglja prihodovao je 44,7 miliona što je za 0,87 odsto više nego u 2013. godini, dok su mu rashodi bili 39,3 miliona, odnosno, 5,83 odsto manje u odnosu na godinu ranije. Rudnik je poslovao pozitivno sa 2,5 miliona eura.

Prihod od prodaje uglja Termoelektrani iznosio je 44,6 miliona eura, što je za miliona manje u odnosu na plan. Prihodi od prodaje uglja manji su od plana za 2,28 odsto.

Jugopetrolu pao promet zbog veće konkurencije, dobit Montenegrobonusa 181 hiljadu

Najveći snabdijevač naftnim derivatima na tržištu Crne Gore Jugopetrol prošle godine je prihodovao 173 miliona eura što je 5,45 odsto manje nego godinu ranije. Iako je bilo manje prihoda ta firma je uvećala dobit na godišnjem nivou za 174 hiljde, pa je ukupno zaradila 4,66 miliona.

„Jugopetrol je prošle godine ostvario ukupnu prodaju naftnih derivata od 253,84 metra kubnih što je jedan odsto manje nego 2013. Smanjenje je nastalo zbog manjeg obima prodaje u maloprodaji, prodaji aviogoriva i izvoza, kao i većeg obima prodaje privatnim benzinskim stanicama, komercijalnom i industrijskom sektoru… Obim prodaje u maloprodaji manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlozi su smanjene tržišta i povećana konkurencija“, navela je RAE.

Od 63 firme koje posluju u oblasti nafte i gasa 49 su RAE dostavile izvještaje o poslovanju čija je analiza pokazala da je njih 38 ostvarilo pozitivan rezultat.

Državni Montengrobonus imao je 181 hiljadu dobiti.

Bonus video: