Konsultantima za KAP i Željezaru do sada dali više od 700.000 eura

U toku dvije arbitraže za KAP, kojim CEAC traži 600 miliona, i jedna za Željezaru od 100 miliona eura
0 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Vladimir Kavarić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.06.2015. 18:36h

Vlada je do sada isplatila nešto više od 710 hiljada eura konsultantima koje je angažovala u arbitražnim postupcima koje protiv države vode bivši Vladini partneri u Kombinatu aluminijuma i Željezari, of šor kompanije CEAC i MNSS.

To je naveo ministar ekonomije Vladimir Kavarić u odgovoru na pitanje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića o trenutnom stanju dva arbitražna postupka za KAP i jednog za Željezaru, kao i o cijenama za te usluge.

“Nijesu tačne konstatacije da su po otvaranju stečaja riješeni problemi u tim kompanijama. Oni su i dalje opasnost za Crnu Goru jer se od države potražuje najmanje 700 miliona eura”, rekao je Bojanić “Vijestima”.

Suprotstavljene strane, do sada su razmijenile nekoliko pisanih podnesaka i održano je glavno ročište.

Kavarić je naveo da se u tužbi zbog Željezare od države traži oko 100 miliona eura, dok se u slučaju KAP-a ovim tužbama traži 600 miliona. Postoji još jedna tužba za KAP gdje postupak nije počeo, a kojom se traži dodatnih 300 miliona.

Iz Ministarstva nijesu objasnili da li je i kada objavljen tender na kojem su izabrali konsultante.

Kavarić je u dopisu objasnio da su u sporu sa MNSS angažovali profesore Pravnog fakulteta Dragana Radonjića i Vladimira Savkovića kao eksperte za određena sporna tumačenja crnogorskog prava. Finansijski ekspert u istom postupku je kompanija Navigant konsalting za vještačenje odštetnog zahtjeva.

U slučaju KAP-a državu zastupaju advokatske kancelarije iz Beča Šajner Rašcanvejta i iz Beograda Moravčević-Vojnović i partneri.

“Pravni zastupnici Crne Gore u tom predmetu sarađuju sa Dejvidom Pavlakom, advokatom iz SAD-a koji je proveo četiri godine u američkoj vladi kao advokat savjetnik, isključivo radeći na investicionim sporovima koji su se vodili protiv SAD-a", naveo je Kavarić.

Prema evidenciji Ministarstva ekonomije, isplaćeni su sljedeći iznosi - za Šajner i Beograđane 330.313,97 hiljada, a za Navigant/Radonjić-Savković/Dejvid Pavlak 380.681 hiljda.

CEAC tereti državu Crnu Goru zbog povrede zaštite ulaganja investitora sa Kipra, gdje je i registrovana ova kompanija Olega Deripaske.

Cijene konsultantskih usluga za Telekom bile naduvane

Bojanić se nada ishodu arbitraža u korist Crne Gore, ali, kako navodi, postoji opasnost da ona djelimično ili u cjelosti padne na teret građana.

“Više od 700 hiljada već smo platili konsultantske usluge bez obzira na ishod ovih arbitraža. Pustila bi Vlada možda KAP, ali on neće Vladu", naveo je Bojanić.

Podatak da su za tri postupka vrijedna najmanje 700 miliona eura, plaćene usluge od 700 hiljada eura, Bojaniću pokazuje koliko su konsultantske usluge u privatizaciji Telekoma Crne Gore 2004. u iznosu od "7,3 miliona bile naduvane i preplaćene". Američki istražni organi su ove provizije koje je platio kupac Dojče telekom nazvale koruptivnim, a sa najmanje jednom od njih je povezana premijerova sestra advokatica Ana Đukanović.

CEAC je pokrenuo još jedan arbitražni postupak u vezi s navodnim kršenjem Ugovora o poravnanju za Kombinat aluminijuma. Taj postupak se ne vodi pred ICSID-om, već po osnovu UNCITRAL arbitražnih pravila.

Bonus video: