Vlasniku firme u stečaju je teško uzeti imovinu

“Motivisalo nas je da predložimo to rješenje jer mnogi vlasnici firmi ne posluju domaćinski, već na štetu firme uvećavaju ličnu imovinu slabeći na taj način privrednu i ekonomsku situaciju u državi. Evidentno je da je u posljednje vrijeme veliki broj firmi otišao u stečaj dok su vlasnici povećali imovinu. Potrebna je politička volja u parlametu da konačno ovo uvedemo u red”
278 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.06.2015. 07:05h

Predlog Demokratskog fronta (DF) da se dopuni zakon o stečaju kako bi u stečajnu masu ušla lična imovina većinskog vlasnika firme problematičan je zato što je lična imovina najčešće porodična, bračna tekovina i nju je komplikovano razdvojiti u slučaju stečaja, kazao je za “Vijesti” advokat i stečajni upravnik Dragan Smolović.

Skupština bi danas trebalo da razmatra predlog DF-a čiji je cilj, kako su objasnili, da se uvede red u dužničko povjerilačkim odnosima.

Smolović smatra da je rješenje problema da se poveća osnivački ulog za formiranje firme, a ne kao sada da se one osnivaju sa jednim eurom, dok vlasnik raspolaže milionima.

"To znači da treba izmijeniti zakon o privrednim društvima i pooštriti uslove i kriterijume za one koji žele da osnuju firmu“, istakao je Smolović.

On je objasnio da bi predlog DF-a bilo komplikovano sprovesti kod stečaja akcionarskih društava jer se postavlja pitanje kako samo većinski vlasnik može svojom ličnom imovinom odgovarati za sve dugove preduzeća.

„U tom slučaju svi akcionari koji postoje trebalo bi da odgovaraju svojom imovinom. Ne može biti odgovoran samo jedan akcionar“, smatra Smolović.

Privrednik sa licencom stečajnog upravnika Ilija Kračković podržava predlog DF-a iz razloga što se sada osnivaju firme sa ulogom od jednog eura. Smatra i da ulog treba povećati.

“Imovina većinskog vlasnika koji je bio predsjednik borda ili izvršni direktor dužnika, trebalo bi da mu bude oduzeta i da uđe u stečajnu masu. Većinski vlasnik kao odgovorno lice u okviru firme dužnika je neko ko je imenovao direktora, vodio firmu i donosio poslovne odluke. Zato je logično da sva njegova lična imovina ide na doboš ako je njegova firma napravila velike dugove”, dodao je Kračković.

Prema zakonu o privrednim društvima, društva sa ograničenom odgovornošću (DOO) odgovaraju samo svojom imovinom za poslovanje. Na pitanje “Vijesti” kako bi se njihov predlog primjenjivao na DOO, šef kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović je kazao da je cilj da se počnu rješavati problemi, a da se poslije i drugi zakoni mogu mijenjati.

“Motivisalo nas je da predložimo to rješenje jer mnogi vlasnici firmi ne posluju domaćinski, već na štetu firme uvećavaju ličnu imovinu slabeći na taj način privrednu i ekonomsku situaciju u državi. Evidentno je da je u posljednje vrijeme veliki broj firmi otišao u stečaj dok su vlasnici povećali imovinu. Potrebna je politička volja u parlametu da konačno ovo uvedemo u red”, kazao je Đukanović.

Bonus video: