Odbor za ekonomiju odbio Predlog odluke o dugoročnom zakupu Mamule

Oraskom je ponudio da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. To je više nego što je Vlada odredila kao minimum na tenderu za zakup ostrva
74 pregleda 4 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Odbor za ekonomiju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2015. 14:48h

Vladin predlog odluke da kompaniji Oraskom da u dugoročni zakup ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini nema podršku opozicije koja smatra da je riječ o korupciji.

Predlog odluke nije prošao na Odboru za ekonomiju, finasije i budžet. Podržali su je DPS i Bošnjačka stranka, dok je opozcija (DF, SNP i Pozitivna) bila protiv.

Sjednici nije prisustvao poslanik SDP-a Damir Šehović, dok je predstavnik Albanke manjine Nik Đeljošaj bio na početku sjednice. Od stava SDP-a zavisiće hoće li Skupština dati zeleno svijetlo da investitor koji gradi i turistički kompleks na Luštici dobije u zakup jedan od najpoznatijih kulturno-istorijskih spomenika na primorju.

MANS: Zakup Mamule jeftiniji od kvadrata tezge u Budvi

Oraskom je ponudio da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. To je više nego što je Vlada odredila kao minimum na tenderu za zakup ostrva.

Vizija Oraskoma je da obnovi tvrđavu Mamula očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera ostrva.

Plan je gradnja luksuznog hotela sa 4+ ili pet zvjezdica čiji će naziv biti Mamula ostrvo hotel and Spa i biće otvoren četiri do pet mjeseci kad počne s radom. Predviđeno je da ima 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, istorijski zaštićeni prostor (spomen soba), recepciju, klub za vodene sportove...

Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta je početkom decembra 2013. godine objavila javni pozivi za učešće na međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. O pregovorima nisu obajveštavali javnost.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković kazao je da je odluka o zakupu uznemirila građane Herceg Novog i da je riječ o političkoj korupciji. Naveo je da će se na ostrvu raditi privatna vila kojoj građani neće imati pristup, da je to dio dila koji vlast ima sa investitorom zbog drugih investicija i da nije ispoštovan javni interes.

Goran Tuponja (Pozitivna) istakao je da država za 4.000 eura planira da izdaje mjesečno Mamulu što je skromna suma, te da i zakup rezidencije nekog ambasadora u Podgorici na mjesečno košta više.

"Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima je precizirano da stranac ne može da bude vlasnik ostrva u Crnoj Gori", naglasio je lider SNP-a Srđan Milić.

Gojković i Aleksandar Damjanović (SNP) su više puta insistirali na odgovoru na pitanje ko je ispred opštine Herceg Novi učestvovao u pregovorima o zakupu, ali pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović i šef pregovaračkog tima i načelnik generalštaba Dragan Samardžić nijesu odgovorili na pitanje.

Do kraja nije ni razjašnjeno zašto bi se u slučaju spora koristila engleska verzija ugovora a ne crngorska.

"Osnovni ugovor je na engleskom jer je to bio zahjtev investitora. Cjelokupan proces je u potpunosti transparentan. Investitor će obezbijediti postrojenja za desalinizaciju i mi ćemo im za to dati novac što je razumljivo. Moramo im obezbijediti zemljište na kopnu da bi prebacili građevinski materijal na ostrvu. Ovo je pravnički dobar ugovor gdje je država zaštićena. Imamo institut supervizora gdje u svakom trenutku može da se izvrši kontrola", kazao je Samardžić.

Brajović je u odgovoru na pitanje Damjanovića ko je utvrdi visinu zakupa kazala da je to uradila Tenderska komisija.

Zoran Jelić (DPS) kazao je da je predlog odluke dobar za opštinu Herceg Novi jer je ostrvo zapušteno, te da ne vidi zašto se neko protivi tome da se dovede struja i voda na ostvo i da se ono valorizuje.

Dodao je da se stvara praksa da se svaki investitor smatra sumnjivim i korupmipranim.

Samardžić: Da sam investitor nikada ovdje ne bih investirao

Milutin Đukanović (DF) ocijenio je da Samardžić kao vojno lice nije trebao da bude dio pregovaračkog tima za Mamulu i da "bude sluga režima".

"Nijeste kvalifikovani da pričate o ovome. Nijedan načelnik geralštaba nije se bavio ovim pitanjima. Pristali ste da budete servis ministra turizma Branimira Gvozdenovića koji je potpisao štetne ugovore za Crnu Goru", istakao je Đukanović.

Samardžić je kazao da je po prvi put došao u Skupštinu u odijelu, te da su trebali primjedbe na njegov prisustvo da saopšte na početku sjednice, a ne posle njegove diskusije koja se nekim nije svidjela.

"U ime vojske sam bio uključen i za Arsenal i Kumbor. Ne vidim tu ništa sporno. Valjda je prednost što nešto znam više. Svim poslovima sam u ime Ministarstva odbrane ozbiljno prišao. Zbog klime koja se stvorila u Crnoj Gori da sam investitor nikada ovdje ne bih investirao", naglasio Samardžić.

Nebojša Medojević (DF) je kazao da štite dignitet Vojske, da sa načelnikom generalštaba ne treba da pričaju o sitnim detajima, te da im nije sprona kompetentnost Samardžića.

Bonus video: