Obradović da obavlja funkciju do pravosnažne presude

“Ona će sjutra u 12 sati poći u KAP da ostvari to pravo, i mi iz najužeg rukovodstva USSCG ćemo biti sa njom, da budemo svjedoci da li će menadžment opet diskriminisati sindikalno ili će joj omogućiti da obavlja svoje aktivnosti”, saopštio je Keković
100 pregleda 2 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sandra Obradović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2015. 18:10h

Sandra Obradović mora da obavlja funkciju predsjednika Sindikata Kombinata aluminijuma (KAP) sve do pravosnažne odluke o tužbi koji je podnijela, poručili su iz Unije slobodnih sindikata (USS).

Iz Unije su najavili da će povodom toga preduzeti dvije ključne aktivnosti, a prva će biti usmjerena na izmjene Zakona o stečaju.

Generalni sekretar Unije, Srđa Keković, kazao je da će druga aktivnost biti posvećena zaštiti Obradović koja je je dobila nezakoniti otkaz zbog sindikalnih aktivnosti.

Keković je na konferenciji za novinare saopštio da nije prvi put da njihovi sindikalni lideri kao predstavnici sindikalnih organizacija dobijaju otkaz.

“To je jasna poruka članstvu da ukoliko predsjednik sindikata nije žaštićen, u tom slučaju svi zaposleni članovi sindikata treba da znaju kakve sve reperkusije mogu imati zbog njihovih aktivnosti”, ocijenio je Keković.

On je kazao da će obratiti Evropskoj konrederaciji sindikata i Međunarodnoj konfederaciji sindikata čiji su članovi, sa molbom da se obrate vlastima u Crnoj Gori i da traže zaštitu od ove, kako je kazao, antisindikalne diskriminacije.

On je dodao da će podnijeti i žalbu Komitetu za slobodu organizovanja pri Međunarodnoj organizaciji rada.

Prema njegovim riječima, prema Opštem kolektivnom ugovoru koji je na snazi od aprila prošle godine sindikalne prostorije su nepovredive, što znači da Obradović ima pravo pristupa tim prostorijama u KAP-u i da u njima nastavi da obavlja sindikalne aktivnosti.

“Ona će sjutra u 12 sati poći u KAP da ostvari to pravo, i mi iz najužeg rukovodstva USSCG ćemo biti sa njom, da budemo svjedoci da li će menadžment opet diskriminisati sindikalno ili će joj omogućiti da obavlja svoje aktivnosti”, saopštio je Keković.

On je kazao da će Unija u slučaju da se ponovi sindikalna diskriminacija, u svojstvu svjedoka podnijeti krivičnu prijavu.

Koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, Milan Radović poručio je da je neprihvatljivo da, imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora Ustavom definisana kako država socijalne pravde, se radnici i njihovi sindikalni predstavnici tretiraju kao biznis barijere.

On je kazao da u slučaju Obradović postoje brojni elementi koji nijesu u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

“Činjenica da radnici u KAP-u nemaju pravo na odmor apsolutno ne može da važi, jer naš Ustav propisuje da svi zaposleni imaju pravo na odmor i da taj odmor mora biti plaćen”, podsjetio je Radović.

On je dodao da Pakt o ekonomskim i socijalnim pravima propisuje da zaposleni imaju pravo na odmor i da radnici imaju pravo na razumno ograničenje radnog vremena, tako da tretiranje radnika na bilo koji drugi način po ovom pitanju predstavlja diskriminaciju i nehumano postupanje.

“Stav da je Obradović otpuštena kako bi se podmlađivao kadar takođe je u suprotnosti sa Ustavom, koji zabranjuje ovu diskriminaciju i u suprotnosti je sa Zakonom o zabrani diskriminacije kojim se izričito kaže da je zabranjena diskriminacija po starosnoj dobi”, naveo je Radović.

Koordinator regionalnog odbora USS, Aleksa Marojević, govoreći o stečajnom postupku naveo je da su godinama izražavali nezadovoljstvo sporošću i neefikasnošću stečajnog postupka u Crnoj Gori.

“Izmjene Zakona o stečaju, odnosno donošenje Zakona 2002. godine, zatim Zakona 2011. godine nije ništa bitnije promijenilo da bismo dobili efikasnije stečajeve koji bi bili u funkciji onaga što je smisao stečaja i stečajnog postupka u preduzećima”, smatra Marojević.

Prema njegovim riječima, stečajevi su se pretvorili u novi vid privatizacije kroz koji se oduzima imovina građanima koji su postali vlasnici dijela kapitala kroz proces masovne vaučerske privatizacije.

On je kazao da su se početkom januara uključili u raspravu o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o stečaju, gdje su iznijeli svoje stavove, primjedbe i ocjene i uputili ih Ministarstvu ekonomije.

Prema njegovim riječima, posebno je problematično što kroz stečajeve zaposleni postaju obespravljeni, što je naročito izraženo u malim i srednjim preduzećima.

“U velikim preduzećima, kao u slučaju Željezare, KAP-a, Boksita, stečajni upravnici nijesu osporavali postojanje sindikata, jer se ipak radilo o mnooljudnijim kolektivima, dok se u malim organizacijama radnicima u startu da do znanja da nemaju pravo na sindikalno organizovanje”, kazao je Marojević.

Marojević smatra da je problem što stečajni upravnici sebi daju diskreciono pravo da sami utvrđuju po slobodnoj volji, ko će i u kom iznosu utvrditi zarade zaposlenih, koje se obično utvrđuju na nivou minimalne zarade.

“Ponašaju se po sistemu, ako vi nećete, ima ko hoće da radi”, ocijenio je Marojević.

Marojević je saopštio da će se obratiti predlagaču tražeći da se te stavke ugrade u Zakon o stečaju i ako ne bude razumijevanja sljedeća aktivnost će biti prema Skupštini, gdje će pokušati da putem amandmana djeluju kroz poslaničke klubove.

Član Sekretarijata USS i predsjednik sindikata Vojske Crne Gore, Nenad Čobeljić saopštio je detalje Prvomajske protestne šetnje koja će pod sloganom Udahnimo slobodu u deset sati početi na Trgu Republike.

On je kazao da su detalji protestne šetnje usklađeni sa problemima koji postoje i da su usklađeni sa ciljevima koje žele da postignu.

Čobeljić je saopštio da će poruke poslati kroz 51 parolu ispisane na transparentima koje su grupisane na način da su 21 usmjerene prema građanima, isto toliko prema institucijama a devet prema EU.

“Poslaćemo poruke građanima da su oni važan činilac u napretku ovog društva, zatim ćemo se obratiti institucijama države koje smatramo odgovornim za stanje u kojem se nalazimo i na kraju ćemo uputiti poruku Evropskoj uniju kakvu državu želimo i na koji način želimo da nam pomognu", rekao je Čobeljić.

On je kazao da će protestna šetnja biti sprovedena Bulevarom Svetog Petra, zatim Njegoševom ulicom, pored zgrade Vlade, Ministarstva finansija, zatim Skupštine i završiće se na Trgu gdje će biti poslate poruke EU.

Programom je predviđeno da na kraju bude organizovano potpisivnje peticije koja se odnosi na program socijalnog stanovanja.

Bonus video: