Đečević: Ministarstvo da obezbijedi dodatna sredstva za otpremnine

“Dodatna sredstva mogu se obezbijediti pozajmicama i štampanjem obveznicama. Fond je u prošloj godini isplaćivao potraživanja po pravosnažnim rješenjima donesenim u 2012. godini i djelimično po rješenjima iz 2013”
0 komentar(a)
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2015. 14:45h

Fond rada zatražiće od Ministarstva finansija da obezbijedi dodatni novac da bi se ubrzala isplata otpremnina od 1,926 hiljada eura, po već donesenim pravosnažnim rješenjima. Direktor Fonda rada, Kemal Đečević, rekao je za beogradski list Danas da je razlog za višegodišnje čekanje na isplatu potraživanja na ime otpremnina nedovoljan priliv sredstva koja Fondu obezbjeđuje iz državne kase.

“Dodatna sredstva mogu se obezbijediti pozajmicama i štampanjem obveznicama. Fond je u prošloj godini isplaćivao potraživanja po pravosnažnim rješenjima donesenim u 2012. godini i djelimično po rješenjima iz 2013”, rekao je Đečević. On je, govoreći o ozbiljnosti situacije, naveo podatak da se budžetskim sredstvima opredijeljenim za isplatu u ovoj godini ne može realizovati ni polovina pravosnažnih rješenja, pošto je za te namjene predviđeno 2,3 miliona eura. Zaključno sa 31. decembrom prošle godine evidentirano je 3,09 hiljada pravosnažnih rješenja.

“To znači da je za izmirivanje svih tih obaveza potrebno 5,96 miliona eura. Ukoliko se ne obezbijede dodatna sredstva, te obaveze će biti prenijete u narednu godinu, da ne govorimo o novim zahtjevima koji pristižu”, naveo je Đečević. Prema njegovim riječima, na isplatu otpremnina u iznosu od 1,926 hiljada eura, na koju pravo imaju svi oni koji su usljed stečaja, odnosno tehnoloških, ekonomskih i restrukturnih promjena u svojim bivšim preduzećima, ostali bez posla, čeka se u prosjeku dvije godine. On je naveo da novih zahtjeva po osnovu otpremnina nema, jer je ta zakonska odredba ukinuta, ali da ih ima po drugim osnovama.

Nakon izmjena i dopuna Zakona o radu predviđeno je da Fond obezbjeđuje isplatu neisplaćenih potraživanja po osnovu radnog odnosa usljed stečaja, ako potraživanja nijesu isplaćena, ili su djelimično isplaćena. Fondu je do sada predato 70 takvih zahtjeva, a prema pisanju lista Danas, sve ukazuje na to da će ih biti sve više, s obzirom na to da je dosta preduzeća u Crnoj Gori otišlo u stečaj, ili se spremaju za taj postupak. U većini tih preduzeća poslodavac ne izmiruje sve obaveze prema zaposlenima. Fondu rada Crne Gore je, od osnivanja 2010. godine do 31. decembra prošle godine, podneseno oko 21 hiljada zahtjeva za isplatu otpremnina, a donijeta su 14,49 hiljada rješenja.

Od tog broja pozitivno je rješeno 12,03 hiljada zahtjeva, odbijeno je 2,13 hiljada zahtjeva, 288 je odbačeno, a za 45 je obustavljen postupak. Ostalih 5,5 hiljada zahtjeva je u postupku obrade i sudeći prema prvim pokazateljima, većina ih je neosnovana. Đečević je saopštio da je jedan od razloga dugog čekanja na rješenje veliki broj predmeta, ali i to što se uglavnom radi o ljudima koji su bez posla ostali 90-ih godina prošlog vijeka.

"Ipak, imajući u vidu kadrovske kapacitete Fonda, odnosno činjenicu da su na obradi zahtjeva u prvostepenom postupku angažovana tri službenika, moglo bi se reći da je broj riješenih zahtjeva na zadovoljavajućem nivou", kazao je Đečević. Za pet godina postojanja Fonda najviše novca, odnosno više od osam miliona eura, isplaćeno je 2012. godine, kada su izmirene obaveze prema 4,22 hiljade korisnika otpremnina.

Čak šest miliona eura, usmjerenih ka 3,12 hiljada korisnika, obezbijeđeno emisijom obveznica, a ostatak iz budžetskih sredstava. Kada je riječ o broju riješenih zahtjeva po opštinama, najviše zahtjeva za otpremnine prispjelo je iz Podgorice, 3,88 hiljada, od čega je pozitivno riješeno 3,49 hiljada. Iz Berana je stiglo oko 2,2 hiljade zahtjeva, iz Bijelog Polja 1,9 hiljada, iz Pljevalja 1,15 hiljada, Mojkovca 802, Nikšića 814 i Danilovgrada 592 zahtjeva.

Đečević je saopštio da je izmjenama i dopunama Zakona o radu, od avgusta prošle godine, utvrđena i nova nadležnost Fonda. “Radi se o uplati doprinosa penzijskog-invalidskog osiguranja (PIO) za nedostajući staž kako bi i oni, kojima je zbog stečaja firme prestao radni odnos, stekli uslov za penziju. Fondu rada do sada je predat 31 zahtjev, od kojih su dva pozitivno riješena, a po tom osnovu na ime doprinosa PIO uplaćeno je 1,44 hiljada eura”, precizirao je Đečević. On je dodao da je odbijeno 17 zahtjeva, dok su ostali u postupku obrade. “Realno je očekivati da će u narednom periodu pristići novi zahtjevi po tom osnovu”, zaključio je Đečević.

Bonus video: