Poslanici nijesu usvojili dnevni red

Vučinić je kazao da je danas da dnevnom redu trebalo da se nađe niz zakona koji su se ticali najosnovnijih životnih pitanja većine građana
29 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2015. 12:57h

Poslanici danas nijesu usvojili dnevni red sjednice trećeg vanrednog zasjedanja Skupštine, na kojoj je, između ostalog, trebalo da se raspravlja o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure. Za usvajanje dnevnog reda glasala su 33 poslanika, 28 je bilo protiv, a osam uzdržano. Na dnevnom redu bila su četiri predloga zakona koja je podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić. On je podnio Predlog zakona o minimalnoj zaradi, kao i predloge dopuna Krivičnog zakonika, zakona o radu i o izvršenju i obezbjeđenju. Vučinić je kazao da je danas da dnevnom redu trebalo da se nađe niz zakona koji su se ticali najosnovnijih životnih pitanja većine građana. »Tu je bio Predlog zakona o minimalnoj zaradi, kojom se predlaže njeno povećanje, zatim dopuna Zakona o radu kojom bi se ograničili ugovori na određeno vrijeme, zatim predlog da se neisplaćivanje zarada tretira kao krivično djelo, kao i da obračunska lista ima težinu izvršne isprave«, kazao je Vučinić. On smatra da bi se tim zakonima samo pomoglo građanima Crne Gore. Poslanik DF-a, Emilo Labudović, pozvao se na član 50 Poslovnika, koji je, kako je naveo, stariji dokument od Kolegijuma Skupštine. »Molim da mi stručna služba pisano odgovori na osnovu kojeg ste vi to člana Poslovnika uveli praksu da se o vanrednim sjednicama glasa«, kazao je Labudović. Jedina aktivnost Kolegijuma, kako je naveo, je permanentno kršenje Poslovnika. »Tražim od vas da mi pisano odgovorite da li ovakav način odlučivanja o vanrednim sjednicama znači da se glasanjem može suspendovati ustavno pravo predsjednika države i predsjednika Vlade da zakažu vanrednu sjednicu. Oni imaju ustavno pravo kao i 27 poslanika«, tvrdi Labudović.

Na denvnom redu sjednice bio je i Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević. Predloženim zakonom predviđeno je da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i da taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država. U tom slučaju Hypo Alpe Adria banka i država treba da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita. Poslanici je trebalo da razmatraju i Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju državnih organa o zaštiti državne imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Kombinata aluminijuma (KAP) i Duvanskog kombinata (DKP).

Bonus video: