Na crnoj listi "Havaji" i "Vila Montenegro"

Opština Budva bila je prinuđena da potraživanje obezbijedi prinudnim putem, upisujući hipoteku na luksuzni turistički objekat “Vilu Montenegro” na Svetom Stefanu, kojom gazduje firma sa dalekih ostrva, a isto je učinila i sa atraktivnim kompleksom na ostrvu Sveti Nikola, koje je upisano na podgoričku firmu, osnivača kompanije iz Paname
105 pregleda 3 komentar(a)
Vila Montenegro
Vila Montenegro
Ažurirano: 15.02.2015. 11:11h

Na crnoj listi poreskih neplatiša Opštine Budva našle su se i dvije firme koje se povezuju sa srpskim biznismenom Stankom Canetom Subotićem - „Manola Menagment“ LTD sa Britanskih Djevičanskih Ostrva i „San investments“. One ukupno duguju oko 250.000 eura na ime poreza na nepokretnost.

Opština Budva bila je prinuđena da potraživanje obezbijedi prinudnim putem, upisujući hipoteku na luksuzni turistički objekat “Vilu Montenegro” na Svetom Stefanu, kojom gazduje firma sa dalekih ostrva, a isto je učinila i sa atraktivnim kompleksom na ostrvu Sveti Nikola, koje je upisano na podgoričku firmu, osnivača kompanije iz Paname.

Zabilježba o poreskom potraživanju “Manola Menagement” na iznos od 36.342 eura upisana je krajem septembra u rubrici „tereti“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine za dio Vile Montenegro. I na drugi dio Vile, apartman od 103 kvadrata upisan je teret za dug od 2.616 eura.

Subotić je Vilu prodao krajem 2009. kada je prvo potpisao kupoprodajni, a potom i aneks ugovora sa firmom “Manola menagment”. U tom poslu, piše u dokumentima, Subotić je od prodaje vile sa pet zvjezdica, naspram grad hotela „Sveti Stefan” zaradio 5,2 miliona eura. “Manola Menagment“ je 2. novembra 2009. zaključila ugovor po kome je kupila zemljišni kompleks od oko 1.790 kvadrata sa malom prizemnom kućom od 114 kvadrata za 2,5 miliona eura. Dva mjeseca kasnije, 13. januara 2010, Subotić je zaključio aneks ugovora, kojim je prodao i parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena Vila Montenegro od 959 kvadrata, po cijeni od 2.616.000 eura.

Nagomilani poreski dug ima i firma “San investments“ koja gazduje sa 37.000 kvadrata zemljišta na ostrvu Sveti Nikola. Taj dio “Havaja” prije gotovo osam godina Subotić je kupio od beogradskog profesora Nenada Đorđevića, zbog čega se kod “Prve banke” zadužio 20 miliona eura, što je i naznačeno hipotekom banke koja je i dalje upisana u katastarskoj evidenciji.

Osim poreskog potraživanja na osnovu kojeg je krajem januara prošle godine Opština stavila hipoteku na iznos od 271.929 eura, Sekretarijat za privredu i finansije je sredinom decembra 2014. upisao još dvije zabilježbe poreskog duga firme, 12. decembra na iznos od 65.099 eura, a šest dana kasnije na sumu od 3.454 eura. Firmu “San investments”, piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovala je kompanija Adriatic overseas holdings S.A. iz Paname.

Među poreskim dužnicima Opštine Budva su i firma “Global Montenegro”, koju su osnovali premijer Milo Đukanović i njegov partner Vuk Rajković. Firma koja je vlasnik 20 hiljada kvadrata na ulazu u Budvu, na brdu Košljun, duguje na ime poreza na napokretnost 21 hiljadu eura.

Kod biznismena 9,5 miliona eura

Naplata poreza jedan je od glavnih načina kojim je Opština Budva planirala da za ovu godinu u budžet inkasira 13,2 miliona eura.

Kako navode u Opštini, najveći dio predviđene sume odnosi se na porez na nepokretnost, 9,5 miliona eura. Aktiviranje hipoteke na imovinu jedan je od načina koji lokalna uprava, pozivajući se na zakonske mogućnosti, primjenjuje radi obezbjeđivanja poreskog potraživanja.

Bonus video: