Vuletić: Poslanici većine su oličenje bahatosti

"Takav odnos poslanika vladajuće koalicije govori o njihovoj neodgovornosti, bahatosti i političkom primitivizmu, obuzetim podaničkom sviješću i praksom prema svojim gazdama"
0 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2015. 11:49h

Skupština Crne Gore, njen većinski dio (DPS-SDP), odbila je da stavi na dnevni red predlog zakona o povećanju penzija za 5,1 odsto, što je penzionerima uskraćeno zamrzavanjem penzija u 2013. i 2014. godini, a što bi dovelo do realne osnovice za dalje usklađivanje penzija, kazao je Vojo Vuletić, predsjednik partije udruženih penzionera i invalida CG.

"Takav odnos poslanika vladajuće koalicije govori o njihovoj neodgovornosti, bahatosti i političkom primitivizmu, obuzetim podaničkom sviješću i praksom prema svojim gazdama. Takav odnos vlasti tjera nas da svoja prava zatražimo pred medjunarodnim sudom pravde. Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, polazi od toga, da aktuelna vlast putem obespravljivanja penzionera i umanjenja ionako niskih penzij , krpi mnoge rupe u budžetu kao rezultat svoga neznanja i neodgovornog odnosa prema svojim državnim obavezama . Penzioneri ne traže milost, već poštovanje njihovih prava koja su ostvarili svojim radom i koja im pripadaju. Ono što se osjeća je nedostatak vaspitanja i poštovanja tudjeg rada, kazao je Vuletić.

On je kazao da je polazeći od toga da ratifikovani međunarodni ugovori i povelje, shodno čl. 9. Ustava Crne Gore, imaju jaču pravnu snagu od domaćeg zakonodavstva, pa shodno tome i Socijalna povelja koja u čl. 12. Tačka 1-3, obavezuje sve članice Savjeta Evrope, pa i Crnu Goru, da se sistem socijalne sigurnosti održava i postepeno podižena viši nivo, što vlast u našoj zemlji ne poštuje, već krši .

"Te suprotno tim načelima i pravnoj siguirnosti, socijalni položaj penzionera je, posebno od 2003 godine stalno ugrožavan, što se od strane penzionera moralo posezati i sa sudskim procesima, kada je država morala da namiri penzionerima zakinutih osam penzija.

Za 2013 godinu na predlog Vlade, koristeći svoju većinsku mašineriju u Parlamentu, došlo je do zamrzavanja penzija , a penzioneri za tu godnu oštećeni za 3,3 % svoje prosječne penzije. I umjesto kako je bilo najavljeno da se istekom 2013 godine penzije odmrznu, Vlada je ponovo preko svoje poslaničke mašinerije produžila zamrzavanje i za 2014 godinu i ponovo oštetila penzionere za 1,8 odsto, ili ukupno za navedene dvije godine 5,1 odsto, što iznosi skoro jedna cijela penzija na mjesečnom nivou. Tako je osnovica za dalje uskladjivanje penzija ostala na nivou iz 2012 godine. Kako je budžet za 2015 godinu usvojen krajem decembra prošle godine, a Zakon o njegovom usvajanju objavljen u Službenom listu, penzionerima je jedino ostalo da se za svoju socijalnu ugroženost, pa i neizvjesnost u koji ih je ova vlast stavila, svoja prava, shodno navedenoj Socijalnoj povelji, zatraže kod međunarodnog suda pravd , koristeći krilaticu „ubrzajmo svoja prava“, koju nam ovih dana saopšti Mitja Drobnič, šef misije EU u našoj zemlji.

Da kažemo i to, da nam je sa relevantnog mjesta rečeno, da ima osnova, da međunarodni sud pravde, shodno medjunarodnom pravu, u ovom sporu penzionera i Države, bude riješen u korist penzionera . Pokretanje tog postupka preuzela je PUPI, koja je i pokrenula pitanje povećanja penzija za 5,1odsto i nazakonito zakidanje penzionera za skoro jednu cijelu penziju, što je praksa ove vlasti da donošenjem nezakonitih i protiv ustavnih zakona, uvode bezakonje u Crnoj Gori", zaključio je Vuletić.

Bonus video: