„Solila” dobijaju novu ličnu kartu

U Inventaru i podaci o vlasništvu nad parcelama koje ulaze u zaštićeni kompleks
66 pregleda 0 komentar(a)
Solila, Foto: Arhiva "Vijesti"
Solila, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.01.2015. 16:30h

Javno preduzeće „Morsko dobro“ uložiće za zaštitu i valorizaciju specijalnog rezervata prirode “Tivatska Solila ” u Tivatskom zalivu skoro 40 hiljada eura.

Tokom monitoringa koji će se sprovesti u periodu januar-septembar ove godine, biće urađen i “Inventar postojećeg stanja Tivatskih Solila ” u kojem će se pored ostaloga, naći podaci o vlasništvu nad parcelama koje ulaze u zaštićeni kompleks i namjeni površina i objekata na osnovu važeće planske dokumentacije.

U Inventaru će se naći i evidencija objekata kulture i kulturnih spomenika na ovom području, te podaci o površinama, strukturi i drugim odlikama ovog habitata, zajedno sa informacijama o stanju mreže kanala, nasipa i prirodnih vodenih tokova.

Na osnovu lani donešenog programa monitoringa koji će finansirati “Morsko dobro”, detaljno će se pratiti stanje i eventualne promjene tom zaštićenom prostoru. Te mjere, pored ostaloga, obuhvatiće praćenje kvaliteta voda mora, odnosno obodnih kanala u kojima se nalaze i slatke vode iz sliva riječice Odoljenštice.

Pratiće se i trendovi u korišćenju bioloških resursa ovog područja kroz napasanje stoke, ribolov i krivolov na Solilima, građenje objekata u kontakt-zoni koji bi mogli negativno uticati na park prirode, vršiti monitoring i brojanje ptica, te pratiti eventualno unošenje novih, invazivnih biljnih i životinjskih vrsta u ovaj specifični habitat.

“Morsko dobro” aktivnosti na uređenju Solila realizuje u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Opštinom i Zavodom za zaštitu prirode. Do sada je u ograđivanje ovog područja, postavljanje info tabli, čićenje kanala i nasipa, te sanaciju mostova na putu preko Solila investirano skoro 100 hiljada eura.

Ove godine “Morsko dobro” će u nastavak uređenja Solila uložiti još 22.500 eura.

Za ekološki monitoring 150 hektara oko 10.000 eura

Za ekološki monitoring u Solilima „Morsko dobro“ će izdvojiti 10.000 eura, a taj postupak obaviće se po prošle godine usvojenom detaljnom planu usklađenom sa Ramsar priručnikom koji se odnosi na međunarodno značajna zaštićena područja prirode.

Prostor od oko 150 hektara u najplićem dijelu krajnjeg jugoistoka Tivatskog zaliva koji obuhvata ostatke nekadašnjih srednjovjekovnih solana, po svojim je jedinstvenim karakteristikama izuzetno vrijedan prirodnjački, ali i kulturološki objekat. Solila od 2009. zvanično imaju status područja od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA). Kao Područje od izuzetnog značaja za zaštitu na evropskom nivou (Emerald), nalaze se na preliminaroj Natura 2000 listi, a od 2013. ovaj lokalitet upisan je i na Ramsar listu posebno vrijednih vodenih prirodnih staništa. Solila su važno zimovalište ptica, te njihovo odmorište tokom jesenje i proljećne seobe.

Do danas je na tom prostoru registrovano 111 vrsta ptica, od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori.

Bonus video: