Udruženje kapetana nema informaciju o ratifikaciji Konvencije

Standardi MLC se odnose na život, rad i uslove rada pomoraca na brodu i zaštitu njihovih interesa. Tim standardima su, prvi put, obuhvaćeni i uslovi zaposlenja pomoraca
237 pregleda 1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2015. 16:02h

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore nema informacija o najavljenoj ratifikaciji Konvencije o radu pomoraca 2006 – Zapošljavanje pomoraca (MLC) u crnogorskoj Skupštini, saopštili su njegovi predstavnici.

Predstavnici Udruženja su, kako su kazali, sredinom novembra imali sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, na kom su predstavili razloge za ratifikovanje MLC-a.

Oni su naveli da je rok za ratifikaciju MLC odavno istekao, zbog čega su neki crnogorski pomorci već imali problema prilikom traženja posla kod stranih kompanija.

„Brajović nas je saslušao, složio se sa našim predlozima i obećao da će konvenciju odmah staviti u proceduru, što smo nezvanično i saznali. Takođe, saznali smo i da je Predlog zakona o radu pomoraca prošao Vladu“, rekli su agenciji Mina-business iz Udruženja.

Predstavnici Udruženja očekuju da ih iz Ministarstva saobraćaja obavijeste o napretku u vezi sa usvajanjem predloženog zakona.

„Svi rokovi za ratifikovanje MLC su prošli, a Crna Gora bi, kao članica Međunarodne organizacije rada, trebalo da to što prije uradi. Međutim, kada će se to desiti, još nam nije poznato“, naveli su predstavnici Udruženja.

Oni su dodali da, kao konsekvenca trenutne situacije, postoji mogućnost težeg zapošljavanja pomorci koji to rade neorganizovano ili preko agencija koje nijesu priznate.

Standardi MLC se odnose na život, rad i uslove rada pomoraca na brodu i zaštitu njihovih interesa. Tim standardima su, prvi put, obuhvaćeni i uslovi zaposlenja pomoraca.

„To znači da treba da se stanadardizuju ugovori, zarade, vrijeme odmora, zaštita zdravlja i socijalno osiguranje dok je pomorac na brodu“, saopštili su iz Udruženja.

Konvencijom se prvi put reguliše i čin zaposlenja, odnosno nalaženje posla pomoraca prije nego što dođu na brod.

Bonus video: