Ministarstvo finansija: Predviđena mogućnost zaduživanja do 650 miliona eura

9 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.01.2015. 11:43h

Nedostajući iznos u budžetu za ovu godinu biće obezbijeđen kroz emisiju obveznica na stranom i domaćem tržištu, putem izdavanja državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da za sada nije planirano izdavanje euroobveznica, ni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je u cilju obezbjeđivanja nedostajućeg iznosa za finansiranje budžeta, predviđena mogućnost zaduživanja do 650 miliona eura.

U Ministarstvu ne očekuju dalja snižavanja kreditnog rejtinga u ovoj godini.

"Napominjemo da je posljednji izvještaj kreditne agencije Standard and Poor's, kojim je smanjen kreditni rejting Crne Gore, uzeo u obzir i projekcije vezane za projekat izgradnje autoputa, kao i njegovih eventualnih uticaja na javni dug", kazali su iz Ministarstva.

Deficit budžeta za ovu godinu planiran je u iznosu od 235,8 miliona eura ili 6,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), od čega se 206 miliona odnosi na izdatke za autoput.

Otplata duga iznosiće blizu 400 miliona ili 11,2 odsto BDP-a, pa će ukupan nivo nedostajućih sredstava u ovoj godini dostići 634 miliona eura ili 17,9 BDP-a.

Deficit budžeta bez izdataka za izgradnju autoputa iznosio bi 29,8 miliona eura ili 0,8 odsto procijenjenog BDP-a.

Procjena državnog duga za cijelu ovu godinu iznosi 58,7 odsto BDP-a. Državni dug Crne Gore na kraju septembra je iznosio oko 1,97 milijardi eura ili 57,9 odsto BDP-a.

Bonus video: