Vlada od FEP-a traži još sedmicu

U fabrici u Plužinama staž nije povezan sedam godina. Dug kompanije veći od njene imovine
83 pregleda 1 komentar(a)
Fabrika elektroda, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda, FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.12.2014. 08:00h

Radnici plužinske Fabrike elektrode na današnjem zboru zakazanom u podne odlučiće da li će, kako su najavili, radikalizovati proteste ili će sačekati još sedam dana.

„Zamoljeni smo od Ministarstva ekonomije da im damo još pet dana kako bi naši zahtjevi bili ispunjeni i program sproveden. Na zboru ćemo odlučiti o daljim potezima“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Sindikata Dragan Ružić.

Radnici FEP-a na zboru koji je održan prije desetak dana tražili su da njihovi zahtjevi, povezivanje radnog staža od 2007. godine, isplata zaostalih zarada, realizacija socijalnog programa i pozajmica od hiljadu eura po radniku, budu ispunjeni na sjednici Vlade koja je održana 18. decembra. To se nije dogodilo, ali kako je kazao Ružić, imaju obećanje da će traženi zahtjevi, osim pozajmice, biti ispunjeni do kraja sedmice.

U FEP-u, gdje su zaposlena 103 radnika, proizvodnja je prekinuta u maju, a zarade im se duguju od juna 2012. Predloženi socijalni program podrazumijeva zbrinjavanje radnika po kolektivnom ugovoru uz otpremnine u prosjeku od 10,7 hiljada eura i penzije za zaposlene koji imaju 30 godina staža, a takvih je 14.

Dragan Ružić

Poslovanje preduzeća, u kome državni Investiciono-razvojni fond ima 42,18 odsto akcija, je u zoni gubitaka neprekidno od 2008. godine i ukupni akumulirani gubitak svih pravno povezanih lica je skoro devet miliona. Bankama su dužni preko 2,8 miliona eura, a Vladi 3,5 miliona. Firma nema obrtnog kapitala, a nije bilo zainteresovanih za poslovno-tehničku saradnju sa FEP-om.

Stečaj je neminovnost, a Sindikat i menadžment smatraju da je on u ovom trenutku nepovoljan i za zaposlene, i za državu i vlasnike, jer niko ne bi mogao da naplati potraživanja čak i da se imovina FEP-a proda po nominalnoj vrijednosti.

Bonus video: