Odobren novac za završetak dionice puta od Podgorice do Plava

25 komentar(a)
Gusinje-Podgorica, dio puta preko Albanije, Foto: Blažo Milić
Gusinje-Podgorica, dio puta preko Albanije, Foto: Blažo Milić
Ažurirano: 06.12.2014. 16:46h

Vlada Albanije uz pomoć Njemačke razvojne banke (KFW) obezbijedila je nedostajući novac za završetak dionice magistralnog puta puta od Podgorica do Plava koji prolazi kroz Albaniju. RIječ je o dionici dužine oko 15 kilometara.

To je saopštio danas zamjenik ministra saobraćaja Albanije Ili Manjani na zajedničkom sastanku parlamentarnih odbora za ekonomiju finasije i budžet Crne Gore i Albanije koji je održan u Tirani.

Kako se navodi na sajtu Skupštine, ocijenjeno je da taj potez albanske Vlade predstavlja dobar korak za završetak te magistrale koja je od izuzetnog ekonomskog značaja za dvije države.

Na sastanku je razgovarano o iskustvima gradnje autoputa kroz Albaniju i načinu na koji je parlament te države nadzirao gradnju nad tim projektom, a imajući u vidu najavu gradnje autoputa kroz Crnu Goru.

Osim saobraćaja tema sastanka je bila i fiskalno usaglašavanje albanskog i crnogorskog zakonodavstva sa evropski, kao i saradnja dvije države u cilju privlačenja novca regionalnih i IPA fondova u skladu sa zaključcima sa Berlinskog samita.

Sastanak je održan u okviru aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (NPC) uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Predsjednik NPC i crnogorskog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da sastanak doprinosi jačanju parlamentarne saradnje i da će dodatno unaprijediti dobru saradnju dvije države.

To je drugi sastanka dva odbora u okviru aktivnosti MPC, a naredni je planiran sljedeće godine u Crnoj Gori.

Dogovoreno je da albanski odbor sačini predlog ocjena i stavova sa sastanka koji će se nakon usaglašavanja dva odbora dostaviti Vladama Crne Gore i Albanije.

U crnogorskoj delegaciji su, pored Damjanovića bili članovi Odbora za ekonomiju Rešid Adrović (DPS), Almer Kalač (BS), Strahinja Bulajić (DF), Goran Tuponja (pozitivna) i Nik Gjelošaj (AA).

Sastanku je prisustvovao savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Albaniji Zdravko Jovović i ekspertkinja za fiskalne politike u Ministarstvu finansija Vlade Albanije Zarina Taja.

Bonus video: