FEP zreo za stečaj, gubitak 9 miliona

4 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2014. 20:45h

U plužinski Fabriku elektroda ( FEP ) uskoro bi mogao biti uveden stečaj, a sindikat je sa Vladom već dogovorio socijalni program.

Proizvodnja je prekinuta u maju, radnicima se duguju zarade od juna 2012. godine, a radni staž im nije povezan od 2007. Dug za doprinose je preko tri miliona eura. Zaposleni se nadaju da će do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od Ministarstva finansija, jer su ove godine primili svega tri zarade.

“Sa resornim ministarstvima smo dogovorili socijalni program koji podrazumijeva zbrinjavanje radnika po kolektivnom ugovoru, uz otpremnine u prosjeku od 10,7 hiljada eura i penzije za zaposlene koji imaju 30 godina staža”, kazao je predsjednik sindikata Dragan Ružić.

Uslov za penzije od 103 radnika steklo je njih 14.

„Neminovnost je stečaj, samo je pitanje ko će ga uvesti. Struja je isključena pa sve i da krene nešto da se rješava, proizvodnja ne može biti pokrenuta”, kazao je Ružić.

Poslovanje preduzeća, čiji većinski vlasnik je državni Investiciono-razvojni fond sa 42,18 odsto akcija, je u zoni gubitaka neprekidno od 2008. godine i ukupni akumulirani gubitak, svih pravno povezanih lica, je skoro devet miliona. Prezaduženost kod poslovnih banaka u iznosu od preko 2,8 miliona eura, kao i kod Vlade Crne Gore u iznosu od skoro 3,5 miliona, prouzrokovalo je nedostatak neto obrtnog kapitala.

Radnik Zdravko Knežević smatra da su svi zaboravili na fabriku kojom su se nekada dičili.

„Niko nas se ne sjeća, niko nam se ne obraća i reklo bi se da je sve u redu, a mi propadamo”, kazao je Knežević.

Vlasnik se nije snašao, ili ga nije briga

FEP svoje šanse, koje je mogao da ima, nije iskoristio da li zato što se većinski vlasnik nije snašao ili zato što ga ne interesuje izlazak iz krize, ne znam.

Glavni problem je nedostatak obrtnih sredstava, a izlaz vidimo jedino u stečaju i pokušaju da se nađe strateški partner.

To je kazao direktor FEP-a Dragoslav Ćabarkapa i istakao da radnici imaju razumijevanje za probleme.

Bonus video: