Životi beba zavise od broja izrečenih kazni?

Nevjerovatno je da novac za projekat koji smanjuje smrtnost beba i trajnih poremaćaja nije mogao proteklih godina da bude finansiran iz budžeta već on zavisi od iznosa izrečenih kazni i glasova građana
4 komentar(a)
porodilište, Podgorica, Foto: Boris Pejović
porodilište, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2014. 06:25h

Među projektima koji će se finansirati od kazni izrečenih u akciji borbe protiv sive ekonomije “Budi odgovoran” nalaze se i oni koje bi država svakako morala finansirati iz budžeta poput nabavke opreme za Klinički centar.

Prema jučerašnjim podacima u drugoj fazi projekta najviše glasova, 79, ima “Nabavka medicinske opreme za reanimaciju beba” u Kliničkom centru.

“Nabavka dva stola za reanimaciju novorođenčadi sa integrisanim respiratorom, dva monitora za praćenje vitalnih funkcija i bilirubinometra doprinijela bi smanjenju smrtnosti i značajno umanjila broj ranih i trajnih poremećaja funkcija organa”, piše u obrazloženju projekta.

Nevjerovatno je da novac za projekat koji smanjuje smrtnost beba i trajnih poremaćaja nije mogao proteklih godina da bude finansiran iz budžeta već on zavisi od iznosa izrečenih kazni i glasova građana.

Drugi projekat sa 36 glasova je nabavka respiratora takođe za bebe u Kliničkom centru.

“U Institutu za bolesti djece se liječe sva novorođenčad Crne Gore sa visokim rizikom smrtnosti. Šanse za život oko 120 djece koja se godišnje ventiliraju vještačkim putem u Centru za neonatologiju IBD u velikoj mjeri zavise od kvaliteta aparata za disanje. Nabavka savremenog aparata značajno bi unaprijedila kvalitet zdravstvene zaštite teško bolesne i nedovoljno razvijene djece”, navedeno je u obrazloženju.

Prema broju glasova slijede rekonstrukcija sportskog poligona u Beranama, 27, projekat Ministarstva finansija kojim bi organizovali kampanju za veće stepen naplate poreza i doprinosa za socijalno osiguranje 16, izgradnju skloništa za napuštenje životinje u Podgorici, 16, osnivanje omladinskog centra u glavnom gradu, 15, kampanja Ministarstva održivog razvoja i turizma “Očistimo Crnu Goru za sedam dana”, 14,...

Ko će dobiti novac zavisi od glasova građana koji podnose prijava preko sajta budiodgovoran.me ili kol centrima 19707 i 080 555 555. Glasovi se sabiraju 15. decembra.

Bonus video: