Njemačka podržava realizaciju crnogorskih projekata

Žugić je posebno značajnom ocijenio saradnju koja se realizuje posredstvom KFW banke, koja je u Crnoj Gori aktivna od 2001. godine i koja je podržala implementaciju velikog broja projekata u oblasti komunalne infrastrukture, energetike, kao i u bankarskom sektoru
74 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 31.10.2014. 15:55h

Njemačka i njena razvojna banka KfW zainteresovane su da podrže realizaciju projekata u Crnoj Gori, ocijenili su njihovi predstavnici na sastanku sa ministrom finanisja Radojem Žugićem.

Žugić se danas sastao sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker i direktorom KfW kancelarije u Crnoj Gori, Željkom Uljarevićem.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku pozitivno ocijenjena dosadašnja saradnja tog Vladinog resora i Njemačke koja je, kako je rekao Žugić, važan partner Crne Gore na političkom i ekonomskom planu.

Žugić je posebno značajnom ocijenio saradnju koja se realizuje posredstvom KFW banke, koja je u Crnoj Gori aktivna od 2001. godine i koja je podržala implementaciju velikog broja projekata u oblasti komunalne infrastrukture, energetike, kao i u bankarskom sektoru.

„Realizacijom tih projekata u značajnom se doprinijelo unaprijeđenju uslova za život, ali i stvaranju pretpostavki za ekonomski razvoj“, navodi se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da bi dalje aktivnosti trebalo fokusirati na unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture u primorskom dijelu Crne Gore.

U tom smislu razgovaralo se o potrebi realizacije projekta zaobilaznica oko primorskih gradova i izgradnji takozvane brze ceste, čime bi, prema riječima Štajnaker, bila otklonjena „uska grla“ koja prijete da uspore dalji razvoj turizma.

Predstavnici KfW banke su saopštili da su spremni da, uz povoljne uslove, finansijski podrži realizaciju tog projekta.

Učesnici sastanka su razgovarali o nastavku projekta Energetska efikasnost u javnim objektima. Prva faza projekta, koja će biti završena u prvoj polovini naredne godine, podrazumijevala je rekonstrukciju i modernizaciju 21 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, a vrijednost radova iznosila je 13 miliona eura, od čega je iznos od 1,5 milion eura predstavljao donaciju Njemačke.

„Drugom fazom projekta bi, osim obrazovnih ustanova, bili obuhvaćeni i objekti koji se koriste za socijalne i administativne namjene“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: