DRI traži veći budžet: Biće više revizora i novih kontrola

DRI kontroliše upravljanje budžetom i imovinom države, jedinica lokalne samouprave, fondova, Centralne banke Crne Gore i drugih pravnih lica u kojima država učestvuje u vlasništvu
75 pregleda 1 komentar(a)
Predstavnici DRI-a, Foto: Savo Prelević
Predstavnici DRI-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2014. 20:16h

Državna revizorska institucija (DRI) projektovala je svoj budžet za narednu godinu u iznosu od 1,44 miliona eura, što je 22,2 hiljade više u odnosu na ovogodišnji.

U predlogu zahtjeva upućenom Skupštini, u koji “Vijesti” imaju uvid, obrazloženo je da je opredjeljujući faktor za utvrđivanje neophodnog novca za narednu godinu bio planirani broj revizija koje treba da se urade i po tom osnovu potreban broj izvršilaca. To podrazumijeva zapošljavanje državnih revizora, njihovu edukaciju i stručno usavršavanje.

Državna revizorska institucija je, po zakonu, samostalan i nezavisan državni organ i najviša državna institucija koja kontroliše upravljanje budžetom i imovinom države, jedinica lokalne samouprave, fondova, Centralne banke Crne Gore i drugih pravnih lica u kojima država učestvuje u vlasništvu.

Ona takođe samostalno odlučuje o subjektima revizije, predmetu, obimu i vrsti revizije. Institucija je jedino obavezna da jednom godišnje vrši reviziju završnog računa državnog budžeta.

Skupštinski odbor za ekonomiju koji treba da utvrdi nacrt budžeta vrhovne revizorske institucije ove sedmice razmotriće taj zahtjev.

Novim rješenjima u zakonu o DRI koja su nedavno stupila na snagu definisano je da Vlada ima pravo da mijenja nacrt budžeta koji utvrdi odbor za ekonomiju uz pismeno obrazloženje koje će dostavljati Skupštini.

Projekcija DRI o potrošnji za narednu godinu na nivou je postavljenog limita koji je utvrdilo Ministarstvo finansija u iznosu od 1,45 miliona.

"DRI je, uvažavajući potrebu racionalizacije ukupne budžetske potrošnje, planirala povećanje budžeta za 2015. godinu u iznosu od 22,24 hilade u odnosu na ovu godinu u skladu sa limitima potrošnje utvrđenim Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike od ove do 2017. godine", navedeno je u zahtjevu koji je vrhovna revizija osim odboru dostavila i Ministarstvu finansija.

DRI planira da 1,44 miliona raspodijeli na četiri programa i to: sprovođenja revizije (974 hiljade), administraciju (315,9 hiljada), strateški plan i obuke ( 57,32 hiljade) i rješavanje stambenih potreba (100 hiljada).

Peto mjesto u Senatu DRI je ostalo upražnjeno nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanisevic u aprilu prošle godine podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka

Bruto zarade zaposlenih i doprinosi na teret poslodavca na nivou institucije planirani su u iznosu od 948,37 hiljda, a ostala lična primanja u iznosu od 42 hiljade. Bruto zarade bile bi na istom nivou kao i ove godine, dok bi ostala primanja bila umanjena za pet hiljada eura.

Prosječna neto zarada za prvih šest mjeseci 2014. godine u DRI bila je 632,1 euro, prosječna neto zarada u programu za sprovođenje revizije iznosila je 711,23 eura, a u administraciji 386,29 eura.

Novac za rješavanja stambenih potreba zaposlenih Državna revizorska institucija želi da uveća u odnosu na ovogodišnji iznos za 30 hiljada eura.

DRI je procijenila da će joj naredne godine biti potrebno 70 hiljada za rashode za materijal, što je za 9,3 hiljade manje u odnosu na ovogodišnji budžet, a za troškove reprezentacije oko 20,9 hiljda ili hiljadu eura manje nego ove godine...

Za kapitalne izdatke planiran je iznos od 329,5 hiljada, što je 6,5 hiljda više nego ove godine. Na toj budžetskoj stavci treba joj više novca jer je, kako je obrazloženo, neophodna je nabavka opreme za nove zaposlene i nove prostorije.

DRI kontroliše pravilnost (zakonitost), ekonomičnost, efektivnost i efikasnost trošenja budžetskih sredstava i upravljanja imovinom države. Osim kontrolne, ona ima i savjetodavnu i upravnu funkciju.

Ponovo procedura za peto mjesto člana Senata DRI

Odbor za ekonomiju ove sedmice pokrenuće proceduru za upražnjeno peto mjesto člana Senata DRi. Procedura je novim rješenjima premještena iz administrativnog odbora u odbor za ekonomiju.

Administrativni je dva puta raspisivao konkurs za to mjesto, ali nije uspio da izabere kandidata o kome bi se poslanici izjasnili na plenumu. Na drugom konkursu koji je poništen početkom ove godine bivši poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović i državni revizor Radule Žurić imali su po šest glasova u dva kruga javnog glasanja. Pejovića je podržala opozicija (DF, SNP i Pozitivna), a Žurića vladajući DPS i Bošnjačka stranka. Poslanik SDP-a Rifat Rastoder ostao je uzdržan u drugom krugu, pa je konkurs poništen.

Prvi konkurs je propao u novembru prošle godine. Pejović, kojeg je podržalo šest poslanika opozicije, dobio je većinu u oba kruga javnog glasanja. Nekadašnji direktor ZIKS-a i bivši generalni sekretar Skupštine Milan Radović bio je na drugom mjestu jer ga je podržalo pet poslanika DPS-a.

Da bi bio izabran kandidat mora da ima podršku sedam članova odbora.

Peto mjesto u Senatu DRI je ostalo upražnjeno nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanisevic u aprilu prošle godine podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Bonus video: