Vidaković odgovara ministru: EK ne možete prevariti prosipanjem perja

318 pregleda 5 komentar(a)
Željko Vidaković, Foto: Boris Pejović
Željko Vidaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2014. 19:54h

Povodom reagovanja ministra poljoprivrede Petra Ivanovića u tekstu “Poljoprivreda napreduje”, reagovao je potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković.

“Reforme u poljoprivredi biće započete kada se donesu zakoni usklađeni sa EU i kada se isti počnu implementirati kroz podzakonske akte i njihovu primjenu u praksi, što se, do sada, nije dogodilo. Reforme će početi onda kada se donesu strategije, nacionalni akcioni programi i mape puta, i kada se započnu i uspješno završe pregovori za poglavlja 11, 12 i 13. Ništa od ovoga još nije urađeno i poljoprivreda, nažalost, uopšte ne napreduje. Da nijesu osposobljeni ni administrativni kapaciteti, dokaz je što još nemamo akreditovanu ni Agenciju za plaćanje, a nemamo ni katastar zemljišnih parcela niti registar poljoprivrednih proizvođača.

Što se tiče agrobudžeta, on je objavljen u Sl. listu 11/2014. i shodno članu 5 ove Uredbe stupio je na snagu 8 dana od objave, tj. 12. marta 2014, a ne u januaru kako navodi ministar.

Što se tiče transparentnosti Ministarstva poljoprivrede, kojom se hvali ministar Petar Ivanović, on najbolje demantuje sam sebe načinom na koji planira da podijeli najavljenih 50 miliona dolara iz Abu Dabi fonda. Javni poziv poljoprivrednicima uvijek je bio model za dodjelu kredita ili grantova, osim za vrijeme mandata Ivanovića koji očito želi da podijeli odabranim firmama, prema sopstvenom nahođenju. Bez javnog poziva i bez poznatih kriterijuma, brutalno diskriminišući ogromnu većinu značajnih crnogorskih poljoprivrednika koji bi aplicirali da su bili u prilici. Toliko o transparentnosti. Što se tiče zakonitosti ovakvog postupanja, očekujem da će se time pozabaviti državni tužilac.

Površine pod zasadima voća su drastično pale od dolaska Ivanovića na čelo ministarstva, jer je u periodu 2008-2012. zasađeno 1.040 ha novih voćnjaka, maslinjaka i vinograda a 2013. i ove godine nije zasađeno ni 30 ha novih voćnjaka. Prinosi u poljoprivredi rastu ili padaju nezavisno od ministrove priče, tj. variraju, zavisno od godine i klimatskih prilika, a uvećana proizvodnja mlijeka se ostvaruje sada zato što se upoređuje sa godinom koju je karakterisala pojava aflatoksina u mlijeku, što je dobro poznato proizvođačima, a što je rezultiralo manjim otkupom.

Tih 100 miliona eura navodnih investicija jednostavno nema i one su očito plod ministrove bujne mašte, jer nigdje na sajtu EU ove brojke nijesu objavljene ili potvrđene, pa ni od delegacije EU u Podgorici. Tu Vi kao ministar u svom maniru manipulišete činjenicama i ne želite da kažete da će samo djelić, od nekih 35-40 miliona EU fondova za ruralni razvoj za CG do 2020. možda biti potrošen, jer čak ni mnogo razvijenije države EU nijesu uspjele da iskoriste više od 30-40% ovog novca, a imale su i Agenciju za plaćanja i veliku podršku države. To je vrlo jeftina demagogija koja govori da ste očito u panici zbog promašaja svoje agrarne politike, ili nečeg goreg.

Uvoz hrane i prehrambenih proizvoda, uključujuči i piće povećan je za 11,3 miliona € u 2013. i iznosio je 433 miliona.€ U prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je porastao za dodatnih 12 miliona. Samo uvoz mesa se sa 74 miliona u 2011, povećao na 92 miliona 2013. Uvoz voća i povrća je povećan za 18% u prošloj godini,

Zar Vas ne zabrinjava podatak da je izvoz voća i povrća manji za 46% u odnosu na uporedni period prošle godine, i da je izvezeno samo 2,3 miliona eura voća i povrća u odnosu na 4,3 miliona koliko je izvezeno u periodu januar - jul 2013. Toliko o “uspjesima’’ u dijelu smanjenju deficita u oblasti hrane i pića.

Evropska komisija je u svom godišnjem izvještaju 2013. o napretku Crne Gore jasno rekla šta misli o Vašoj agrarnoj politici. Izvještaj je toliko nepovoljan da nije ni utvrđen početak pregovora. Njih ne možete prevariti čestim medijskim promocijama i prosipanjem perja”, naveo je Vidaković.

Bonus video: