Udruženje banaka nudi dijalog SNP-u kako bi našli rješenje za kamatne stope

„Udruženje želi da bude aktivan učesnik na iznalaženju mjera koje bi dovele do snižavanja opšteg nivoa kamatnih stopa“ navodi se u saopštenju UBCG
4 komentar(a)
banka kredit, Foto: Shutterstock
banka kredit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2014. 15:02h

Udruženje banaka pozvalo je klub poslanika SNP-a, koji su predložili da se izmijeni zakon o obligacionim odnosima kako bi se ograničile kamatne stope na kredite, da konstruktivnim i argumentovanim dijalogom dođu do rešenja važnog pitanja, a koje bi uvažilo ekonomsk realnost i zajednički interese svih strana.

„Udruženje želi da bude aktivan učesnik na iznalaženju mjera koje bi dovele do snižavanja opšteg nivoa kamatnih stopa“ navodi se u saopštenju UBCG koje je potpisao gneralni sekretar Mirko Radonjić.

Skupština će se izjasniti u petak o predlogu SNP-a kojim je defnisano da kamatna stopa na godišnjem nivou za kredite koje banka odobri firmama ne može biti veća od 14 odsto, a građanima 15 odsto. Za kredite koje odobravaju Mikrofinasijske institucije (MFI) predlaže se maksimalna kamata i za građane i privredu od 16 odsto.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u maju ove godine je iznosila 10,65 odsto, a na iste kredite kod MFI 27,8 odsto i bilježe rast na godišnjem nivou. CBCG je saopštila da su kamate prijetnja finasijskoj stabilnosti sisitema. Očekuje se da guverner Milojica Dakić do glasanja u plenumu saopšti stva o predlogu SNP -a.

„Eventualne izmjene zakonskih propisa u cilju pukog administrativnog regulisanja apsolutne visine kamatnih stopa nemaju uporište u praksi većine članica zemalja EU. Čak, regulisanje cijena je suprotno temeljnim principima EU. Uporedna iskustva o tom problemu su različita i u regionu, što je potvrda da univerzalnog recepta za regulisanje tog problema nema i da moramo raditi na iznalaženju rješenja koje će biti prilagođeno prilikama na crnogorskom tržištu“ stav je UBCG.

Kako su dodali, svaki pokušaj administrativnog regulisanja rada tržišta veoma je osjetljivo pitanje sa posljedicama koje se u najvećem broju slučajeva ne mogu predvidjeti. UBCG navodi da je praksa pokazala da se veoma često dešava da takve mjere proizvode negativne efekte čak i za segmente tržišta kojima se predloženim mjerama htjelo pomoći.

„Istraživanja su pokazala da se tim mjerama najrizičnijim klijentima uskraćuje pristup kreditima; te da se oni podstiču da se obrate nekim neregulisanim ili čak i neregularnim formama zaduživanja protiv kojih se svi mi kojima je uređeno finansijsko tržište prioritet trebamo boriti.Visinu kamatne stope nije ispravno posmatrati samo u kategorijama nominalne kamate i bez analize njene strukture koja opredjeljuje veličinu. Napominjemo da visina kamatnih stopa nije uzrok, već posljedica stanja u ekonomskom sistemu, te da se rješenje mora tražiti na teži, ali jedini ispravan način - otklanjanjem uzroka koji su doveli do toga“istaki su u UBCG.

Bankari smatraju da je uzroke moguće otklanjati samo ukoliko se tom pitanju pristupi sistematski i sistemski, identifikovanjem gorućih ekonomskih problema koji su doveli do rasta rizičnosti plasmana i uticali na nivo kamatnih stopa kao i definisanjem mjera za njihovo rješavanje.

„UBCG kao strukovna organizacija ne želi da bude uvučena na teren neekonomskih rasprava već se zalaže za to da stručnim i argimentovanim činjenicama dođemo do najboljeg rješenja koje će imati konkretne i održive benefite za građane i privredu. Zato još jednom apelujemo i pozivamo predlagača da u konstruktivnoj atmosferi dođemo do rješenja prihvatljivog za sve koje ovaj problem dotiče.“ navode u UBCG.

Bonus video: