Ivanović: Poljoprivrednici da se sami zaštite od vremenskih nepogoda

On je rekao da mora postojati princip na osnovu kojeg mogu pomoći svima na isti način, a ne da se pravi razdvajanje
16 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.06.2014. 12:59h

Poljoprivredni proizvođači moraju preduzimati korake u cilju zaštite od posljedica koje nanose vremenske neprilike, pri čemu se mogu zaštiti fizički i finansijski, odnosno ulaskom u sistem ugovaranja polisa osiguranja, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da su svjesni svih negativnih posljedica koje nanose različite štete, kao šro su suše, poplave i grad, i nemoći koju još imaju, jer postoje manjkavosti u sistemu.

"Ali ne možemo očekivati da će to da razriješi neko drugi, novcem poreskih obveznika, već i sami poljoprivredni proizvođači moraju preduzimati korake da se zaštite", rekao je Ivanović.

On je na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se pomogne 60 domaćinstava koja su nedavno pretrpjela štetu u Malesiji zbog vremenkih neprilika, odgovorio da nemaju mogućnost da sa bilo koje pozicije vrše nadoknadu šteta.

"Ono gdje pokušavamo da razradimo mehanizam neke podrške jeste šta se dalje dešava sa korišćenjem tog zemljišta i subvencija sa novim kulturama koje će se saditi", rekao je Ivanović.

Osiguranje je jako važno

On je rekao da mora postojati princip na osnovu kojeg mogu pomoći svima na isti način, a ne da se pravi razdvajanje.

"Osiguranje je jako važno za poljoprivredne proizvođače, jer visina šteta koje trpimo iz godine u godinu je daleko veća od iznosa zaštite od šteta i ne razumijem zašto poljoprivrednici bježe od zaštite", naveo je Ivanović.

On je naveo da je u Agrobudžetu kreirana posebna linija, namijenjena za osiguranje poljoprivrednih proizvođača od različitih elementarnih nepogoda.

"Postoji makar jedno osiguravajuće društvo koje nudi takve usluge svim poljoprivrednim proizvođačima, i mi idemo sa podrškom do 50 odsto u zavisnosti koji je tip kulture. Prošle godine je jako malo sredstava bilo iskorišćeno sa te pozicije, a ove godine značajno više", precizirao je Ivanović.

Govoreći o redovnim aktivnostima Ministarstva, Ivanović je rekao da su sve premije poljoprivrednim proizvođačima, planirane Agrobudžetom za ovu godinu, isplaćene shodno planu. Identična je situacija i sa staračkim naknadama.

Na javni poziv za preradu na porodičnim domaćinstvima, koji je bio otvoren do 3. juna, pristigle su 62 prijave, što je 41 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ukupna vrijednost investicija koje će se realizovati kroz taj javni poziv iznosi oko 480 hiljada eura, dok su sredstva Ministarstva na nivou 50 odsto, odnosno oko 240 hiljada eura.

Obrada pristiglih zahtjeva je, kako je dodao, u toku.

U toku proljeća, 45 domaćinstava investiralo je u voćarsku proizvodnju i dostavilo zahtjev za podršku. Podignuto je 38 hektara voćnjaka i uveden sistem za navodnjavanje u sedam zasada na ukupnoj površini od sedam hektara.

Kada je riječ o vinogradarstvu, po osnovu javnog poziva prijavilo se ukupno 22 proizvođača, a ukupna investicija iznosi preko 110 hiljada eura, dok potencijalna podrška iznosi 55 hiljada eura.

Zahtjev za razvojne premije u stočarstvu podnijelo je 3,76 hiljada domaćinstava i to za 27,64 hiljade goveda, 107,08 hiljada priplodnih ovaca i 16,53 hiljade priplodnih koza, dok je 77 domaćinstava podnijelo zahtjev za premije za organizovani tov junadi, bikova i volova, i to za 4,18 hiljada tovnih grla junadi, 120 bikova i 25 volova.

Kada je riječ o ribarstvu završena su dva javna poziva, za osavremenjivanje postojećih ribolovnih plovnih objekata dužine od četiri do deset metara LOA u malom privrednom ribolovu, gdje je pristiglo 12 aplikacija, čija obrada je u toku. Takođe 11 aplikacija, čija je obrada u toku, pristiglo je za poziv za prilagođavanje dimenzija oka na saku mreže koče.

Reorganizacija Vektre Jakić mnogo značajna za ekonomiju

Na pitanje novinara šta za drvopreradu znači to što je potvrđen Plan reorganizacije Vektre Jakić, Ivanović je odgovorio da to znači mnogo i za ekonomiju Crne Gore iz ugla proizvodnje, izvoza, zaposlenosti, toliko da će se mnogi makroekonomski parametri promijeniti.

"Stvara se uslov za zapošljavanje između 300 i 350 ljudi, odnosno novih radnih mjesta što je velika pobjeda. Moja očekivanja su jako pozitivna i uvjeren sam da će ova odluka razriješiti razne pravne, formalne i druge dileme i vratiti nas na teren ekonomije, od koje svi živimo", ocijenio je Ivanović.

Na pitanje da prokomentariše zahtjev Centra za građansko obrazovanje (CGO) da premijer, Milo Đukanović razriješi dužnosti ministre koji rade kao predavači na privatni uiverzitetima, Ivanović je odgovorio da termin profesionalno može da ima dva značenja.

"Sa jedne strane može da znači da ste profesionalno angažovati i radite puno radno vrijeme i ako je to bila intencija onda je u pitanju potpuni promašaj, jer svi imenovani ministri svoj posao profesionalno rade u Vlad", reko je Ivanović.

Termin profesionalno, kako je dodao, može da znači i da se nešto radi dobro.

"Zahvaljujem se CGO što su istakli da se mi profesionalno bavimo odnosima prema studentima. Neka se ne plaše iz CGO-a, što se tiče mojih predavanja ona će biti profesionalna, a što se tiče mog angažmana on je profesionalan u Vladi sve dok traje mandat", kazao je Ivanović.

On je uručio zahvalnicu novinaru Radija Crne Gore, Vladimiru Lazoviću zbog njegove posvećenosti promociji i praćenju agrara i crnogorskih sela u protekle dvije decenije.

Bonus video: