"Prije će iz KAP-a na onaj svijet, nego u penziju po novom zakonu"

Iz Sindikata KAP-a istakli da novi predlog zakona obesmišljava beneficirani radni staž
128 pregleda 20 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.08.2018. 19:25h

Radnici Elektrolize, Fabrike anoda, Livnice u Uniprom KAP-u smatraju da će, ukoliko se usvoje predložene izmjene Zakona o penzijskom osiguranju “prije poći bogu na istinu, nego u penziju”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Samostalnog sindikata KAP-a Radoman Minić.

Novim izmjenama Zakona o PIO, predviđa se da je za odlazak u penziju potrebno ispuniti oba uslova i 40 godina staža i 65 godina života. Zbog toga su predstavnici ovog sindikata prije nekoliko dana podržali protest vatrogasaca i radnika ZIKS-a.

“Ovaj predlog obesmišljava benificirani radni staž i skraćeno radno vrijeme koje mi imamo u KAP-u zbog izuzetno teških uslova rada. Zbog samog procesa proizvodnje mi radimo na izuzetno štetnim, po zdravlje, radnim mjestima i u tehnološki zastarjelom sistemu. Zbog izuzetno visokih temperatura ljetos su pojedini radnici kolabrirali usljed toplotnih udara”, kazao je Minić.

Radnici KAP-a u proizvodnji decenijama su imali pravo na benificirani radni staž, koji se kretao zavisno od težine radnog mjesta. U Elektrolizi za svaku godinu rada imaju dodatnih šest mjeseci staža, a na manje opasnim mjestima u KAP-u dva do četiri mjeseca. Zbog tog benificiranog staža, radnici su u punu penziju išli sa oko 25 godina rada u Elektrolizi”, objasnio je Minić.

On je podsjetio da je prije pokretanja stečaja u kompaniji, Skupština usvojila zakon da mogu steći pravo na penziju sa 20 godina provedenih na benificiranom radnom mjestu i 30 godina staža.

“Zbog toga ćemo insistirati da se isti uslovi prema kojima su naše bivše kolege sticale pravo na penziju, primjenjuju i za nas”, istakao je Minić.

On je napomenuo da im je zbog uslova rada skraćen životni vijek. Naveo je da ih medicina rada i inspekcije ne obilaze još od uvođenja stečaja u julu 2013.godine. Ranije su imali redovne sistematske preglede, kojih sada nema, a više niko ne vodi statistiku o profesionalnim oboljenjima u KAP-u.

Nezadovoljni sastankom sa Perišićem

Minić je nezadovoljan ishodom sastanka koji je prije par mjeseci u društvu predsjednika Granskog sindikata metalaca pri SSCG Dragana Mijanovića, imao sa stečajnim upravnikom KAP-a Veselinom Perišićem.

“Upravnik nam je rekao da ćemo vrlo brzo izaći iz stečaja, i da za pitanje izdvajanja sindikalne članarine i djelovanje našeg sindikata sad nema potrebe, kao i da ćemo sve uslove za rad sindikata dobiti od budućeg poslodavca”, kazao je Minić.

Proizvodnjom aluminijuma od jula 2014. rukovodi kupac imovine KAP-a iz stečaja - nikšićki Uniprom DOO, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića.

Bonus video: