U Herceg Novom nezadovoljni odlukom da Orascom dobije Mamulu

"Ovo je primjer kako funkcioniše demokratija u Crnoj Gori i kako građani imaju malo uticaja", kazala je Đurović
191 pregleda 7 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.04.2014. 16:18h

Lokalna uprava u Herceg Novom i Grupa građana “Za spas Mamule” iznenađeni su i šokirani odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, da Tenderska komisija otpočne pregovore sa kompanijom Orascom Development, koja je jedina dostavila kompletnu dokumentaciju za ostrvo Lastavica.

Predsjednica SO Herceg Novi Danijela Đurović je kazala da se “tenderska komisija i Savjet za privatizaciju nisu obazirali na odluke SO Herceg Novi.

“Čak nisu odgovorili ni na dopise koje su im poslati i zaključke koje je usvojila SO Herceg Novi o Mamuli. To govori i o načinu funkcionisanja Savjeta i centralizaciji društva u Crnoj Gori, a ovo je očigledan primjer kako funkcioniše demokratija u Crnoj Gori i kako građani imaju malo uticaja“, istakla je Đurović.

Većinom glasova vladajuće koalicije u hercegnovskom lokalnom parlamentu, 18. februara prihvaćeni su zaključci Grupe građana za "Spas Mamule" da se opozove javni tender o zakupu Mamule i zaustavi odlučivanje o njemu.

Upućen je i Vladi da se ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula ustupi Opštini Herceg Novi, na korišćenje i upravljanje u cilju valorizacije, u skladu sa zakonom i postojećom prostorno planskom dokumentacijom.

U pismu Grupe građana “Za spas Mamule” ministru turizma i održivog razvoja Branimiru Gvozdenoviću, koje je potpisao Inicijator akcije Mirko Lazarević se navodi da su šokirani odlukom Vlade da po spornom tenderu za zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula nastavi pregovore sa investitorom:

“Uprkos svima koji su se u taj proces uključili, i svih argumenata i spornih elemenata u tenderskoj proceduri, kao i zbog igre koju su Vlada i Savjet za privatizaciju odigrali kako bi izbjegli suočavanje sa argumentima prije nego li donesu konačnu odluku, upućujemo javno pismo Ministru Branimiru Gvozdenović. Od ministra, kao nekoga ko je u službi građana očekujemo odgovore na više puta iznešene argumente, kako bi konačno informisao, ovu, kako je on naziva, neinformisanu širu javnost kojoj nikad niko iz ministarstva nije ni pokušao da da konkretne odgovore”, navodi se u pismu Grupe građana “Za spas Mamule” Gvozdenoviću.

Grupa građana okupljenih pod sloganom “Krik za spas Mamule” organizovala je početkom februara miran protest na Škveru i peticiju kako bi se “opozvao javni poziv za učešće na međunarodnom javnom tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta Lastavica sa tvrđavom Mamula i obustavljanje odlučivanja u okviru tog tendera”.

"Savjet je ocijenio da je tenderski postupak sproveden na transparentan način, uz poštovanje zakonskih propisa i državnih interesa na lokalitetu čiji je vlasnik država Crna Gora, te da njegova valorizacija, koja podrazumijeva i zaštitu istorijsko - arhitektonskog jezgra, predstavlja značajan impuls za ekonomiju Crne Gore", navedeno je na sajtu Savjeta za privatizaciju.

Investicioni program koji bi Orascom Developmenta realizovao u roku od 18 mjeseci od datuma izdavanja građevinske dozvole, vrijedan je 15 miliona eura i podrazumijeva garantovane izvore sredstava.

Projekat bi činile 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, istorijski zaštićen prostor, recepcija, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodovi, infrastuktura itd. U tom rizortu bi, direktno i indirektno, bilo otvoreno do 200 radniih mjesta. Ponuda podrazumijeva period zakupa od 49 godina.

Bonus video: