Reakcija Lučića: Smolović ne štiti imovinu

"Albona je predala krivičnu prijavu 24.09.2013. koja je zavedena pod brojem 47.231 uz koju su priloženi svi validni dokazi o dijamantima"
180 pregleda 3 komentar(a)
Radenko Lučić, Foto: Luka Zeković
Radenko Lučić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2014. 19:34h

Manjinski akcionar i osnivač preduzeća Albona Radenko Lučić reagovao je povodom teksta pod nazivom “Dijamantima se bavi tužilac”, objavljenog u subotu u “Vijestima”.

“Dragan Smolović, stečajni upravnik Albone, očigledno „razvodnjava“ priču, baveći se perifernim stvarima, a ne suštinom. Jedina novina je što više ne pominje da je priča oko dijamanata bajka (kao u nekim ranijim izjavama), već sada i sam, pritiješnjen dokazima, priznaje da su oni regularno uvezeni u Crnu Goru i da je njihov jedini vlasnik preduzeće Albona.

Pomenuti D. Smolović priča priču o tužilaštvu i da je on dostavio dokumentaciju, a ne pominje da je to urađeno prije više od pola godine i da mu je predata kopija tužbe prilikom uvođenja stečaja.

Naime, Albona je predala krivičnu prijavu 24.09.2013. koja je zavedena pod brojem 47.231 uz koju su priloženi svi validni dokazi o dijamantima i navedeno petnestak lica koja su imala saznanja ili kontakt sa dijamantima. Ta tužba tavori u ladici tužioca Ane Radović, koja se po istoj do danas nije čak ni izjasnila, a kamoli pozvala nekog od navedenih lica”, tvrdi Lučić u reakciji.

“Odmah poslije toga, praktično „preko noći“, dolazi do zabrane rada Albone (čitaj: spriječiti dalju priču o dijamantima), što je presedan i nikada se tako nešto nije dogodilo u Crnoj Gori i šire. A teško da će se ikada više ponoviti, s obzirom da je Albona bila na 22. mjestu po iznosu poreskog duga i njen dug je bio najmlađi, kao i što je među prvih 50 dužnika najmlađa firma i da je u pitanju jedno od 11 crnogorskih velikih preduzeća sa prometom preko 50 miliona...

I laiku je jasno da je selektivna primjena Zakona, njegovo svojevrsno kršenje.

Nije ih interesovala ni činjenica što ovakvim „lupingom“ i prikrivanjem krađe Alboninih dijamanata, država Crna Gora gubi najmanje 2,5 miliona, koje bi inkasirala njihovom prodajom (naplata 1,5 miliona poreskog duga i 1 milion porez na razliku u cijeni)”, istakao je u reagovanju.

“Takođe D. Smolović nigdje ne pominje, niti je obnovio Alboninu tužbu protiv Davita Arutunijana broj P.3934 od 28.09.2013. koji je bio dužan, shodno ugovoru o dokapitalizaciji uplatiti Alboni 4.750.000 eura, niti se bavi potragom Albonine imovine koju je isti ponio sa sobom (automobil, vrijedna dokumentacija, pečat firme itd). Pitamo se da nije to možda dio „kompenzacionog dogovora“ za ukradene dijamante...?

Bilo je i za očekovati da se D. Smolović neće baviti Davitom Arutunijanom (dostavljena je i njemu i tužilaštvu Davitova adresa u Moskvi), pošto nije ni prstom mrdnuo u očuvanju Albonine imovine. Od momenta zabrane rada i uvođenja stečaja izvršeno je oko 50 pljački Alboninih objekata i pokradena je roba, oprema, auta i inventar vrijednosti preko milion eura. Pljačke su rađene i u toku dana, a lopovi su i kamionima odvozili robu i inventar (čak i gondole - market u Tološima), a savjesnim građanima, koji su, dok je trajao utovar, prijavljivali krađu je rečeno „...neka nose, to nije vaš posao...“.

Nikada nije otkrivena niti jedna krađa, a po našim saznanjima nije čak podnesena nijedna prijava.

Više je nego jasno da za D. Smolovića važi pravilo - Što Alboni gore, to nama bolje”, naveo je Lučić u reakciji.

Bonus video: