Željeznički prevoz: Gubitak smanjen 78 odsto

Prihodi ostvareni od prodaje usluga prevoza veći su pet odsto u odnosu na uporedni period, saopšteno je iz ŽPCG
98 pregleda 3 komentar(a)
Željeznička stanica u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Željeznička stanica u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.04.2014. 11:22h

Željeznički prevoz je prošlu godinu završio sa gubitkom od oko 1,5 miliona eura, koji je, kako je saopšteno iz kompanije, 78 odsto manji nego 2012.

Ukupan prihod kompanije je u prošloj godini iznosio 6,9 miliona eura, a sastoji se od poslovnih prihoda od 6,85 miliona, finansijskih od oko 34,6 hiljada i ostalih prihoda od 23,65 hiljada eura.

»Prihodi ostvareni od prodaje usluga prevoza veći su pet odsto u odnosu na uporedni period. Strukturi ukupnih prihoda od prodaje usluga čini prihod od lokalnog saobraćaja i veći je oko 13 odsto, dok su prihodi od međunarodnog saobraćaja veći 1,3 odsto«, navedeno je u izvještaju.

Ukupni rashodi iznose 8,41 milion eura i manji su 39 odsto. Od toga se na poslovne rashode odnosi 8,12 miiona eura , finansijske 252 hiljade i ostale rashode 34,25 hiljada. Troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih primanja manji su oko pet odsto u odnosu na 2012. godinu i pored činjenice da je, kako je objašnjeno, prijemom izvršnog osoblja povećan broj zaposlenih sedam odsto.

Primjenom Međunarodnih računovodstevnih standarda (MRS) po preporuci eksternog revizora, urađena je korekcija početnog stanja u prošloj godini za efekte reprocjene koja je napravljena po nalazu eksterne revizije za 2012.

»Sve sprovedene aktivnosti Odbora direktora i menadžmenta bile su usmjerene ka cjelokupnom poboljšanju poslovanja društva, povećanju bezbjednosti saobraćaja i dosljednom sprovođenju Programa mjera štednje, a koje se ogledaju kroz smanjenje svih vidova troškova, povećanju stepena naplativosti potraživanja i poboljšanju svojih usluga«, navedeno je u saopštenju kompanije.

I pored teške ekonomske situacije ostvaren je, kako se dodaje, veći obim rada u lokalnom i u međunarodnom saobraćaju.

Povećan broj pokrenutih vozova

U periodu januar – decembar prošle godine pokrenuto je oko 11,2 hiljade vozova što je za 39 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U posmatranom periodu prevezeno je oko 924,54 hiljade putnika što je 18 odsto više u odnosu na broj prevezenih putnika u 2012.

U lokalnom saobraćaju broj prevezenih putnika je veći 26 odsto u kao posljedica promotivnih cijena voznih karata na relaciji Podgorica-Nikšić i povećanja broja vozova koji su saobraćali.

U međunarodnom saobraćaju broj prevezenih putnika je ostao na prošlogodišnjem nivou kao posljedica izostanka saobraćaja para vozova za prevoz praćenih automobila koji je trebalo da obezbijedi Željeznica Srbije.

»Uvođenjem u saobraćaj tri nova elektormotorna voza iz Španije, znatno je poboljšan kvalitet usluge naročito u lokalnom saobraćaju«, kazali su iz kompanije.

Bonus video: