Budi odgovoran: Izrečeno pet kazni, najviša 3.800 eura

Na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa izdat je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv beranskog kafe bara Casa
0 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.03.2014. 13:54h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano ukupno 109 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno pet prekršajnih naloga i novčanih kazni.

Najviša novčana kazna, od 3.800 eura, ove sedmice je izrečena kafe baru koji radi u novom privatnom Studentskom domu u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa. U prijavi je navedeno da je vlasnik i ranije kažnjavan zbog neizdavanja fiskalnih računa, ali da to nije imalo rezultata.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od 1.000 eura podgoričkom Alo taksiju, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa. Neizdavanje fiskalnih računa bilo je razlog za podnošenje prekršajnih naloga i izricanje kazni od 200 eura, odnosno 55 eura u slučaju žabljačkog Kalimera i buregdžinice Beno u Tuzima, kojoj je tom prilikom zabranjeno obavljanje djelatnosti pečaćenjem objekta.

Buregdžininica Beno je ove sedmice više puta prijavljivana po različitim osnovama, pa su inspektori, prilikom kontrole na osnovu pritužbe za nelegalan rad, podnijeli prekršajni nalog uz kaznu od 150 eura.

U slučaju žalbe na podgorički kafić Sonata utvrdili da objekat ne radi, da je izbrisan iz poreskog registra i da je preduzeće otišlo u stečaj.

Na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa izdat je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv beranskog kafe bara Casa, dok će novčana kazna biti naknadno izrečena. Inspektori su po osnovu prijave o nelegalnoj nadogradnji postojećeg objekta u Andrijevici donijeli rješenje o njegovom rušenju uz krivičnu prijavu.

Prilikom kontrole prodavnice Martinović u Donjoj Gorici, po osnovu pritužbe o neprijavljivanju radnika, od poslodavca je traženo da ugovore o radu na određeno vrijeme prevede u one na neodređeno s obzirom da su se za to stekli uslovi.

Takođe, u slučaju prijave niza nepravilnosti u Domu starih u Bijelom Polju, koje su se odnosile na izbor članova Upravnog odbora, zapošljavanje pripravnika, mobing, promjenu ugovorenih uslova rada i provjeru radnog vremena, inspektori su tražili njihovo otklanjanje.

Inspektori su, po osnovu prijave o neizdavanj fiskalnih računa u restoranu u blizini risanske bolnice, izdali ukaz da se cjenovnici postave na vidljivo mjesto, dok su u slučaju žalbe na podgorički kafić Sonata utvrdili da objekat ne radi, da je izbrisan iz poreskog registra i da je preduzeće otišlo u stečaj.

Neke od prijava inspektori su proslijedili nadležnim u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Poreskoj upravi.

Tako je prijava građevinskih radova na stambenom objektu u blizini željezničke stanice u Golubovcima proslijeđena Ministarstvu saobraćaja, a Poreskoj upravi pritužbe o neizdavanju fiskalnih računa u hercegnovskoj Viva Medici i neisplaćivanju doprinosa zaposlenim u podgoričkom marketu Dejana.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole Merkatora u Mall of Montenegru, Maxija u Podgorici, marketa Tani u Ulcinju, prodavnice Kovači u Bijelom Polju, Aleksandra u Gintašu i boja i lakova “Kod Kankaraša u Nikšiću

Slično je sa prijavom nelegalne prodaje moto djelova i opreme preko Facebooka, koje inspektori rješavaju u saradnji sa Vladinim resorom nadležnim za informaciono društvo, gašenjem spornih profila.

Inspektori su, po osnovu prijave o radu penzionisane osobe u Osnovnoj školi “Salko Aljković” u Pljevljima, naveli da nepravilnosti nijesu utvrđene, s obzirom na to da je prilikom prethodne kontrole izdat prekršajni nalog.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 42 od ukupno 57 pritužbi na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o podgoričkom frizerskom salonu Zoran, brzoj hrani Gurman u Podgorici i Pod lozom u Golubovcima, restoranima Ambijente u Beranama, Rio u Ulcinju, Palma u Kotoru i podgoričkoj piceriji Pepe.

Prijavljene nepravilnosti nijesu utvrđene ni u podgoričkim kafićima Stefan, Kuba, “Đe si, đe si”, Korto Malteze, Laki i Zoran, nikšićkoj Biblioteci, Violi i Bestu, kao ni u ulcinjskom kafeu Queens.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole Merkatora u Mall of Montenegru, Maxija u Podgorici, marketa Tani u Ulcinju, prodavnice Kovači u Bijelom Polju, Aleksandra u Gintašu i boja i lakova “Kod Kankaraša u Nikšiću.

Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni u nikšićkoj Luni i Jerryju, kineskom butiku u Danilovgradu, pekari Miki u Podgorici, Veteriniumu u Andrijevici, auto placu na Zabjelu, kao ni prilikom provjere automehaničara kod kružnog toka na Cijevni.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije

Od ukupno 109 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 34 nije dobilo odgovor, dok je 18 u proceduri. Tih 18 prijava uglavnom se odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa, ali je bilo i pritužbi na neprijavjivanje radnika i rad bez odobrenja i na crno.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, korišćenje službenih vozila, postojanje deponija smeća, neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radnika, rad na crno, prodaju proizvoda kojima je istekao rok upotrebe, bespravnu granju i prodaju cigareta bez akcizne markice.

Odgovor nijesu dobili ni stanovnici Prištinske ulice u Podgorici, koja je zbog radova na kanalizaciji dva mjeseca zatvorena.

Stanovnicima te ulice nije omogućen prilaz kućama, niti su dobili obećano objašnjenje izvođača radova, koji su u međuvremenu obustavljeni. Bez odgovora je i prijava rušenja dijela plafona na terasi u stambenoj zgradi u kojoj se nalazi restoran Mantra.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: