„Popravljeni” vagoni i dalje neispravni i van funkcije

Popravka koštala 200 hiljada eura, iz Šinvoza tvrde da otklanjanje svih zamjerki nije njihov posao
283 pregleda 1 komentar(a)
željeznička stanica, Foto: Luka Zeković
željeznička stanica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2018. 15:05h

Remonteri iz zrenjaninske firme Šinvoz otklonili su samo dio kvarova otkrivenih na četiri vagona Željezničkog prevoza Crne Gore koja su sa popravke vraćena 5. avgusta sa više od 150 nepravilnosti, zbog čega kontrolor iz radionice u Baru i posebna komisija opet nijesu dozvolili njihovo puštanje u saobraćaj.

Zrenjaninci su napustili Crnu Goru prije nekoliko dana, a stvari se komplikuju jer će za konačno rješenje problema, poslije četiri mjeseca iščekivanja, i javne nabavke vrednije nešto više od 200 hiljada eura, biti potrebno novo vrijeme za opravku, mimo svih očekivanja i planova ŽPCG.

Tehnički direktor ŽPCG Radovan Mujović bio je prije dva dana sa direktorkom za međunarodni saobraćaj Rajkom Marinović ponovo u Baru, kad je odlučeno da četiri vagona zbog niza nepravilnosti još ne mogu u saobraćaj.

“Vijesti” saznaju da je kontrolor ustanovio više nepravinosti na vagonima nego prvi put, ali i da majstori iz Zrenjanina misle da njihova obaveza tokom prvobitne popravke nije bilo sve što iz ŽPCG sad naknadno zahtijevaju.

“Tražićemo da se odrade sve popravke prema tenderskoj dokumentaciji u ugovoru, a naknadno ćemo tražiti svoja prava po osnovu kašnjenja popravke”, potvrdio je juče “Vijestima” Mujović.

On je objasnio da su majstori iz Zrenjanina otklonili dio nedostataka, ali da je za preostale popravke potrebno da dopremiti nove rezervne djelove u Crnu Goru.

“U ponedjeljak očekujem da me iz Zrenjanina obavijeste kada će remonteri ponovo doći”, dodao je Mujović, koji vjeruje da će se ova popravka završiti u Crnoj Gori i da neće biti potrebno ponovno odvoženje vagona u neku od specijalizovanih radionica u okolnim zemljama.

Ranije su u menadžmentu ŽPCG očekivali da će problem vrlo brzo biti riješen u Crnoj Gori, kao i da će peti vagon tipa „Bcx“ biti dopremljen 15. avgusta. To se, međutim, još nije dogodilo.

“Kašnjenje popravke petog vagona prvo su pravdali nedostatkom rezervnog dijela, a sada opet kasne. Zaštićeni smo ugovorom, ali ćemo se time naknadno baviti”, naveo je Mujović koji kaže da su mu nezvanično rekli da će vagon stići “do kraja iduće sedmice”.

Broj ispravnih vagona ispod minimuma

Posebno je alarmantno u ŽPCG što je broj ispravnih vagona u putničkom prevozu ispod minimuma za predviđeni red vožnje. Tako su, na primjer, 16. avgusta za Novi Sad umjesto kušet kola putovala kola sa sjedištima.

Direktorica saobraćaja Rajka Marinović kaže za “Vijesti” da su “putnici bili oduševljeni” jer su ova kola za sjedenje klimatizovana i u mnogo boljem stanju od kola za spavanje koja su iz reda vožnje izostala, kako je navela, “zbog neophodne obrade na točkovima”.

Bonus video: