U slučaju nametnute eurointegracije, ekonomija gubi 1,1 milijardu eura

Ruski portal Lenta.ru prenio istraživanje na „Lomonosovu“ sa računicom za Crnu Goru
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2014. 20:24h

Ekonomija Crne Gore pretrpjeće gubitak u iznosu od najmanje 1,5 milijarde dolara (oko 1,1 milijardu eura) u narednih deset godina u slučaju nametnute eurointegracije, objavio je ruski portal Lenta.ru, a prenio hrvatski Ruski vjesnik.

Računica na koju se poziva ruski portal je iz referata koji je, kako piše, 28. januara objavio Institut za eksperimentalnu ekonomiju i finansije pri Moskovskom državnom univerzitetu “Lomonosov”.

U ruskoj verziji teksta navode da je na sajtu Instituta prikazana rubrika istraživanja, ali nema sadržaja. Postoji link do istraživanja gdje piše da stranica nije dostupna zbog promjene adrese ili da je uklonjena.

Računica na koju se poziva ruski portal je iz referata koji je, kako piše, 28. januara objavio Institut za eksperimentalnu ekonomiju i finansije pri Moskovskom državnom univerzitetu “Lomonosov”. Postoji link do istraživanja gdje piše da stranica nije dostupna zbog promjene adrese ili da je uklonjena

U istraživanju se tvrdi da je težnja Crne Gore prema ulasku u Evropsku uniju i NATO dovela do zahlađenja odnosa s Rusijom, koja je jedan od najvećih investitora u ekonomiji te balkanske države.

“Odlazak ruskih kompanija iz Crne Gore prijeti usporavanjem rasta bruto-domaćeg proizvoda za 0,2-0,5 odsto godišnje, a evropska vizna ograničenja smanjiće dolazak ruskih turista, koji trenutno čine 20 odsto od svih stranih putnika”, prenosi Ruski vjesnik istraživanje, a taj portal ističe da se u Hrvatskoj, nakon uvođenja viznog režima, smanjio broj ruskih turista za petinu.

Prenose da prema podacima Instituta, na udio Rusa u Crnoj Gori otpada oko 25 odsto direktnih stranih investicija. Do 32 odsto stranih kompanija, koje su registrovane u Crnoj Gori, pripada građanima Ruske Federacije.

Institut za eksperimentalnu ekonomiju i finansije naveo je korupciju kao glavni problem s kojim se Rusi suočavaju u Crnoj Gori.

„Prijetnje za ruski posao i vlasnike aktiva u Crnoj Gori povezane su s time što kampanja za „eurointegraciju“ otvara nove mogućnosti za ponovnu raspodjelu vlasništva u državi. Korumpirani činovnici i organizovani kriminal u sklopu „borbe protiv sive ekonomije“, „ispunjenja zahtjeva EU-a“ i „borbe protiv pranja novca“ mogu istisnuti ruske kompanije iz republike, oduzimajući njihovo vlasništvo”, ističe se u istraživanju, koje prenose ta dva portala.

Autori istraživanja umjesto kursa za brzi ulazak u EU preporučili su Podgorici „sporu“ eurointegraciju s istovremenim razvojem odnosa s Rusijom i njenim ekonomskim zajednicama.

Pregovori o ulasku Crne Gore u EU počeli su u junu 2012. Početkom januara 2014. član Evropskom parlamenta Tonino Picula izjavio je da će Evropska komisija, pri donošenju odluke o spremnosti države za ulazak u EU, prije svega obraćati pažnju na suprotstavljanje korupciji i organiziranom kriminalu, te na sprovođenje principa nezavisne sudske vlasti. Naveli su da se dio Crnogoraca boji da njihova država još nije spremna za članstvo u EU zbog slabosti njenih institucija.

Institut za eksperimentalnu ekonomiju i finansije pri „Lomonosovu“ osnovao je Ekonomski fakultet u 2010. Na njegovoj službenoj internet stranici stoji da su njegovi osnivači, osim „Lomonosova“, banka Legioner te nekoliko saradnika univerziteta, uključujći i profesora Alekseja Uljukaeva koji je ministar ekonomskog razvoja.

Bonus video: