Vozove će popraviti o trošku remontera

Na četiri popravljena vagona kontrolor pronašao 151 nedostatak
82 pregleda 0 komentar(a)
željeznica, pruga, ŽPCG, Foto: Luka Zeković
željeznica, pruga, ŽPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2018. 08:17h

Povodom teksta “Na četiri popravljena vagona našli 151 nedostatak“, oglasila se uprava Željezničkog prevoza (ŽPCG).

Tekst rekcije prenosimo u cijelosti.

“U pomenutom članku autor teksta se bavi temom odbijanja prijema u saobraćaj „popravljenih“ putničkih kola od strane kontrolora ŽPCG u Baru. Iz teksta se ne može pouzdano saznati šta je krajnja poruka novinara. Da li je to pohvala na račun savjesnih kontrolora ili, pak, kritika na račun menadžmenta ŽPCG kako je, zaboga, moguće da se kola sa toliko nedostataka vrate sa opravke.

Po uobičajenoj proceduri koja se primjenjuje u ŽPCG, u fazi opravke kao i prilikom primopredaje vagona i probne vožnje u Zrenjaninu i Zemunu ispred ŽPCG učestvovali su rukovodilac Službe za vagone Tehničkog sektora kao i Kontrolno-prijemni organ za putnička kola. Tako je početkom avgusta izvršena primopredaja četvoro putničkih kola sa sjedištima tipa „Y“ nakon čega su prije dva dana ista dopremljena u Crnu Goru.

Po tačno definisanoj proceduri, prije puštanja u saobraćaj, sva vozna sredstva koja dođu sa remonta podliježu našoj kontroli. Nakon tih pregleda date su primjedbe na kvalitet izvršenih radova remontera. Iako ŽPCG od remontera ima potvrdu o tehničkoj ispravnosti ovih kola za saobraćaj, na osnovu primjedbi koje je dala naša kontrola, odloženo je uključivanje istih u saobraćaj i zatraženo od remontera da u okviru garancije na izvršene radove, otkloni pomenute nedostatke, što je i prihvaćeno. Kola će odmah nakon otklanjanja primjedbi, s obzirom da se ne radi o ozbiljnim nedostacima koji mogu uticati na bezbjednost saobraćaja, za nekoliko dana biti uključena u redovan saobraćaj.

Otkrivanje nedostataka na vagonima je posljedica dobre interne i u više nivoa organizovane kontrole ŽPCG, a u cilju isključivanja mogućnosti da neispravno vozilo bude uključeno u saobraćaj. Dolazak vozila iz investicionih opravki sa određenim nepravilnostima nije rijetkost, a njihovo otklanjanje je obaveza remontera po ugovoru i ne podrazumijeva dodatne finansijske obaveze ŽPCG.

ŽPCG obavještava javnost i ovim povodom, da je stanje u firmi redovno, što pokazuju podaci o dnevnim prihodima od prodaje karata, koji su ovih dana najviši za zadnjih nekoliko godina. U ŽPCG je povećana radna i tehnološka disciplina i odgovornost na svim nivoima, značajno su poboljšana i unaprijeđena vozna sredstva i očekujemo da ćemo poslovnu 2018. godinu završiti uspješno”, navedeno je u reagovanju.

Bonus video: