Balkan fertilizers planira plasman na CG tržište

"...Pokrenuta je proizvodnja... granuliranih đubriva kojih nema na CG tržištu, i to naročito za masline i loze. To đubrivo se izvozi na jug Italije...”
3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.12.2013. 15:17h

Preduzeće Balkan fertilizers u slobodnoj zoni Luke Bar, koje se bavi proizvodnjom granuliranih đubriva za potrebe tržišta Italije, u narednom periodu planira plasman i na domaćem.

Izvršni direktor, Nikola Ratković, kazao je da je preduzeće u julu počelo proizvodnju granuliranih đubriva, koja se primarno izvoze na italijansko tržište.

“Entuzijazmom vlasnika preduzeća, Paskuala Salerna iz Italije, pokrenuta je proizvodnja tri, četiri vrste granuliranih đubriva kojih nema na crnogorskom tržištu, i to naročito za masline i loze. To đubrivo se izvozi na jug Italije, u Pulju, Andriju i Barletu, gdje ima oko tri miliona stabala masline”, rekao je Ratković.

Repromaterijali za preduzeće koje zapošljava pet radnika uvoze sa svih strana svijeta, nakon čega se u Baru miješaju i pakuju.

Ratković je rekao da je to direktna strana investicija, u kojoj su ispoštovani svi ekološki i bezbjedonosni standardi i ujedno prva aktivna fabrika u slobodnoj zoni.

Prostorija za proizvodnju i skladištenje Balkan fertilizers ima površinu od hilajdu metara kvadratnih i nalazi se u zgradi Montenegrobonusa, koja je rentira. U ovoj zgradi u lučkom krugu su nekada bile smještene takozvane materijalne rezerve.

“Imamo 100 odsto obezbijeđen plasman đubriva. Dnevno možemo proizvesti i do 50 tona, kada se uključi mašina za automatsko pakovanje, samo ako se to može ispratiti prodajom”, kazao je Ratković.

Repromaterijale nabavljaju, kako je dodao, po manjoj cijeni nego ostale fabrike u okolini, tako da imaju konkurentnu cijenu proizvoda.

Bonus video: