O KONCESIJAMA NA AERODROME

Bečić: Strancu se isplati da plaća koncesiju, a nama se ne isplati da direktno ostvarujemo profit

Bečić je podsjetio da su Aerodromi Crne Gore profitabilna kompanija, koja je u prethodnoj godini ostvarila 5 miliona profita, i pored duga Montenegro erlajnsa od 19 miliona
6 komentar(a)
Aleksa Bečić, Demokrate, Kolašin, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Demokrate, Kolašin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.08.2018. 15:33h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, u prisustvu potpredsjednika Vladimira Matinovića i generalnog sekretara Demokrata, Borisa Bogdanovića, boravio je u radnoj posjeti Kolašinu, gdje se sastao sa aktivistima Opštinske organizacije Demokrata iz tog grada.

Bečić se osvrnuo na najnoviju izjavu ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića o davanju crnogorskih aerodroma u Podgorici i Tivtu na koncesiju.

Kako je saopštio, ovakav potez "očito predstavlja uvertiru za dugo najavljivanu operu, kada je po srijedi sudbina i ovog državnog dobra".

"Logika da će neko sa strane bolje upravljati našim dobrom je očito pokazatelj stvarnog karaktera ove vlasti. Strancu se isplati da plaća koncesiju i da bude profitabilan, a nama se ne isplati da direktno ostvarujemo i uvećavamo profit od eksploatacije našeg dobra. Priča za lakovjerne, kakvih je sve manje u Crnoj Gori, jer nedomaćinsko, kratkoročno sebično, dugoročno pogubno vođenje ekonomske politike aktuelne vlasti je nešto što je potpuno jasno sve većem broju građana Crne Gore", naveo je Bečić.

Bečić je podsjetio da su Aerodromi Crne Gore profitabilna kompanija, koja je u prethodnoj godini ostvarila 5 miliona profita, i pored duga Montenegro erlajnsa od 19 miliona. ali i na činjenicu da je Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila 50 miliona eura kredita za nesumnjivo potrebnu modernizaciju Aerodoma Tivat i to bez garancija države, jer su im sve analize ukazivale na sigurnu profitabilnost kompanije koja, po njihovom mišljenju, bez problema može vraćati uložena sredstva.

"Znači, oni su vjerovali u profitablinost Aerodroma, a mi ne vjerujemo u budućnost komanije koja je inače profitabila i pored partijskoig zapošljavanja i drugih anomalija, a koja bi uz domaćinsko i transparentno poslovanje bila izuzetno profitabilna i mogla bez problema da uđe u proces rekonstrukcije i modernizacije", istakao je Bečić.

Bečić je naglasio da je i ovaj slučaj samo još jedna u nizu potvrda neodgovorne politike Vlade i njenog neznanja da upravlja javnim preduzećima i od njih napravi pokretače privrede, odnosno da postojeće resurese valorizuje na način što će država i građani imati najveću koristi, već po isprobanom starom običaju, kao što je to bio slučaj sa Telekomom, KAP-om i ostalima, prepušta preduzeće od vitalnog značaja za ekonomiju države inostranom koncesionaru koji će izvući profit iz zemlje.

"Logika da se strancu isplati da plaća koncesiju, da modernizuje i ostvaruje profit, a sa druge strane da se nama ne isplati da direktno osvarujemo i poboljšavamo profit, ulažemo u modernizaciju uz pomoće EBRD i unapređujemo ponudu čuvajući ključne resures u državnom vlasništvu i upravljanju, je logika koja ne pije vodu i protiv koje ćemo se uvijek boriti. Kao što sam i ranije rekao, ovakva ekonomska politika je klasična izdaja budućih generacija i rasprodaja sopstvene države", zaključio je Bečić u Kolašinu.